ПАЛЕСТИНА С КЪТ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

ДЪРЖАВАТА ПАЛЕСТИНА ОТКРИ СВОЙ КЪТ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА
На тържествена церемония на 14 юни 2023 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открит кът, съдържащ ценни книги от културното наследство на палестинските земи. Събитието беше придружено от изложба на национални облекла, шевици, пластики, макети на знакови топоси в Палестина. То беше уважено от дипломатически представители на повече от 20 държави.
Гостите бяха приветствани от Красимира Александрова, директор на Националната библиотека. В пространното си експозе Н. Пр. Адхам Зайналдин говори за историята и културата на своята страна, за видни писатели и преводачи, които са мост между двата народа: „Поднасям истинска благодарност и уважение към проф. Александрова и към всички работещи в библиотеката за тяхното съдействие и усилия за популяризиране на културата на различни националности. През вековете културата в Палестина представлява основен елемент в идентичността на палестинския народ. Културният принос в изкуството, литературата, музиката, облеклото, кухнята изразяват самобитността на палестинския облик. Голяма част от книгите в този кът са от поредицата „Културно наследство“, която правителството стартира – произведения на наши писатели, работили през 20-те години на 20. век. Всяка книга съдържа информация от първото си издание и доказва присъствието на палестинската култура още преди окупацията“.
Посланикът цитира имената на десетки палестински творци, като особено подчерта приноса на днешните преводачи – акцентирайки на Хайри Хамдан, Мая Ценова и Халед Даруиш, които бяха наградени за техния принос към популяризиране литературата на Палестина.
Н. Пр. Адхам Зайналдин връчи на Красимира Александрова спецален знак на благодарност: Плакет на Палестинското президентство по случай приемането на Държавата Палестина като 194 държава в ООН със статут на държава наблюдател. Плакетът се връчва от Президентството на приятели на палестинския народ заедно с благодарствена грамота.
Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ОБЯВА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА ХИСАРЯ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.23, 2023