ПАЗАРДЖИК – СТОЛИЦА НА ПОЕЗИЯТА

В Пазарджик, определен за столица на поезията – 2015 г.,  на 1 и 2 октомври  при отлична организация се състоя Празникът на поезията.  Гости на тържествата бяха Евтим Евтимов, Благовеста Касабова, Николай Шопов, Романьола Мирославова, Христо Ганов, Иван Есенски, Тодор Биков, Петър Анастасов, Димитър Христов, Трендафил Василев, Мария Н. Николова, гръцкият поет Стелиос Саривасилис и украинската поетеса Ана Багряна.

Гостите бяха посрещнати от секретаря на общината Румен Кожухаров и началника на направление „Култура“ Георги К. Спасов.

В 17.30 ч. в Лапидариума на Регионалния исторически музей и ХГ „Станислав Доспевски“ пред множество граждани главният секретар на СБП Христо Ганов запали огъня на поезията. В препълнената зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ Празникът на поезията бе открит със слово на Благовеста Касабова.

Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов за празника и във връзка с 30-годишнината на Дружеството на писателите – Пазарджик прочете и. д. областен управител Гинче Караминова. Главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов  прочете поздравителен адрес и връчи почетен плакет и златен знак на СБП на досегашния кмет на Пазарджик г-н Тодор Попов за активното му отношение към съвместните инициативи, помощта и съдействието му за  популяризирането и утвърждаването  на художественото слово. Поетесата Ана Багряна прочете поздравителен адрес от Съюза на украинските писатели. Приветствено слово произнесе Стелиос Саривасилис. Председателят на Дружеството на писателите Тодор Каракашев разказа за 30-годишната история на писателското дружество и провеждането на празника на поезията в Пазарджик преди 30 години. Бяха представени новите броеве на в. „Словото днес“ и в. „Метафора“ и беше отчетен средношколския конкурс, обявен от Дружеството на писателите и Община Пазарджик.

Благовеста Касабова откри и води авторския рецитал, в който освен гостите участваха и Иван Копривщенов, Елена Деянова и Спас Мантаров.

На 2 октомври в зала „Устрем“ на Младежкия дом се състоя среща на творците от Дружеството на писателите, на която беше направен и своеобразен отчет на изминатия път през 30-годишното съществуване на организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА – БУРГАСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ И В НОВ ДОМ
Next post ДОГОВОР ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО