ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ

Милка ИВАНОВА

Сила, драматизъм, откритост, едновременно чиста и овладяна чувствителност, са ония характерности, проникнали поезията на Боян Ангелов и в трите цикъла на лирическата книга „Отново да ме обикнеш“. Ето и заглавията на циклите: „Сърнена гора“, „Отново да ме обикнеш“, „На сирака обувките хлопат“.

Откъде идва силата в звученето на тази лирика? Може би от дълбоко осъзнатата натовареност на думите, които е необходимо да артикулират смислите. Да фокусират съкровени нагласи и послания, да фокусират тази осезаема чувствителност към диханията на времето и времената, а съвсем естествено и към вътрешните лични пространства. И така, през своите човешки и философски възприятия и търсения е пресъздаден един свят в неговата красива многоликост и съдбовна неумолимост. Плътта на думите поетът като че ли поставя в някаква подсъзнателно построена митологична битка на човешкото упование и спасение от горнилото на битието. Именно най-прекият смисъл на думите пронизва чувствата и изгражда драматизма, характерен за тази лирика, и отново чрез него /драматизма/ пронизват тъканта на съзнанието и предизвикват тихи вопли, но и копнежи.

Стихът истински и непосредствено оживява през съжителствата от смислови обрати, изградени в утвърдения вече стил на Боян Ангелов: в контрапункт да извежда въпросите за социума, битието, смисъла; да предизвика някакво очовечаване и съпричастност, както и да пробуди размисъл за съзнателното или несъзнателно обезсмисляне на хилядолетните ценности. В този разпознаваем стил отново откриваме позабравените от новата поезия думи и образи, за да звучи тя в изчистена национална ритмика и тоналност; в него топосите – съвременни и древни – отвеждат в географски и исторически светове, за да открият пред мисълта и въображението нови прочити и интерпретации.

Особено интересно е как поетът, като че ли за да омекоти силата на характерния му драматизъм, често изненадва със стихове, нежно-въздушни или искрено човешки в своя реалистичен дискурс. Разбира се, тези стихове са приютени в любовната лирика, при нейните копнежи и екстази, надежди и равносметки.

Това са само щрихи от най-запомнящото се и стилово най-осезаемо в поезията на Боян Ангелов. То е изведено в „Отново да ме обикнеш“ в една завършеност на осмисления поетически почерк. А краткостта на моя текст е продиктувана от желанието ми да прочета повече стихове, за да се докоснем по-непосредствено до онова, което наистина впечатлява в стихосбирката и, което съвсем кратко описах.

 

 

 

 

 

 

 

БОЯН АНГЕЛОВ

 

ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ

 

Докато снегът се спуска по стръмния скат на хълма,

тъй както дете – с каика на своя забравен дядо;

докато вода без дъно отнася дървото младо

и хвърля го сред морето да тъне и да изгнива;

докато не стига въздух за тръгналия по стръмна

посока към върховете и черна мъгла го скрива;

докато петниста угар се гуши из пущинака

животецът ми напуска по-светлата част от мрака.

 

Случайността съществува, за да посрещне двете

реалности, утроени с протяжност една и съща.

Докато безцветен пламък обхваща планинска къща,

която се задушава в ярем от смола и пушек,

дочувам как някой пее и сякаш гласът му свети…

Припявам си тази песен, откакто настъпи суша

и всичко потъва в пепел от охра горчивосива,

а в сведения ти поглед просъницата се скрива…

Така съм запомнил тебе – красива и бледолика,

и думите ти безгласни, с които не ме повика.

 

Докато случайни хора с изтънчените си сенки

напомнят непреводими и тайнствени логограми,

а ти си втъкана в тях, но доверие няма там и

опитваш се да достигнеш до въздух, със стронций смесен;

докато се забавляваш с достъпни почти за всеки

слова и дори не знаеш, че  в тях си се въплътила,

отново да ме обикнеш дали ще намериш сила,

или в саркофаг ще легне изтлелият спомен пресен?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДУМИ ЗА ЕВТИМ ЕВТИМОВ
Next post СЛЕДОВНИЦИ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ