Отбелязване на Деня на Уилям Бътлър Йейтс 2015

Тази година светът отбелязва 150 годишнината от рождението на Уилям Бътлър Йейтс, великия ирландски национален поет и лауреат на Нобелова награда за литература през 1923 г.
На 12 юни, петък, Посолството на Ирландия организира четене на стихове от Уилям Бътлър Йейтс в изпълнение на поета, романист и драматург Джак Харт в Дома на Европа, ул. „Раковски“ 124. Събитието бе открито от Посланика на Ирландия, Н.Пр. г-н Джон Бигар.
Джак Харт прочете стихове на Йейтс, вдъхновени от природата, традициите и фолклора на графство Слайго, откъдето са родом и двамата писатели. Йейтс нарича Слайго „мечтаната от сърцето му земя“ – щастливите мигове от детството му там го съпътстват до края на живота му.
Джак Харт е известен с романите, късите разкази и пиесите си. Разказите му са преведени на десет езика. Ирландският вестник „Индипендънт“ обявява романа му „След багера“ за една от най-силните книги за Ирландия. Вторият му роман „Размишления в катраненото буре“ излиза първо на български език и жъне голям успех. Пиесата му „Езикът на немите,“ която ще се играе две седмици в Нов театър, Дъблин, от 24 август, беше представена и обсъдена в Червената къща в София на 18 юни.

***

Блумсдей

Посолството на Ирландия отбеляза Блумсдей тази година с беседата на ирландския писател Джак Харт „Джеймс Джойс и борбата му с издателите“, която се състоя на 17 юни, сряда, в сградата на Британския съвет в София.
Джойс е бил изключително радикален, краен и безкомпромисен във възгледите си за своята мисия и непрекъснато влизал в конфликти с издателите и обществеността.
Джак Харт разказа за огромните предизвикателства, съпътствали Джойс поради неговия характер и заради физическата му слабост, както и за постоянната му бедност въпреки щедрите меценати.
Джак Харт е известен с романите, късите разкази и пиесите си. Разказите му са преведени на десет езика. Ирландският вестник „Индипендънт“ обявява романа му „След багера“ за една от най-силните книги за Ирландия. Вторият му роман „Размишления в катраненото буре“ излиза първо на български език и жъне голям успех. Пиесата му „Езикът на немите,“ ще се играе две седмици в Нов театър, Дъблин, от 24 август.

Ина Грозданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post “Вечери на Кръста”
Next post Премиера