ОРИГИНАЛНИТЕ ИЛЮСТРАЦИИ ОТ ХУДОЖНИКА ИВАН ДИМОВ

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“, нарисувани от художника Иван Димов.

 

От 16 септември до 13 октомври, галерия-книжарница София Прес представя изложба с оригиналните илюстрации от художника Иван Димов към поемата „Палечко“ /написана през 1943г./ от Валери Петров.

 

Експозицията  съдържа цялостната работа на художника по поемата /фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт/, които са показани през 1978 година в ОХИ „Илюстрация“ и наградени с премия.

 

Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“, през 1981 година. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие – Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на В. Петров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, ”Пук”.

 

Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите, да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи, от една страна строго следвайки текста, и в същото време – свободно и по детски смело са изграждали и визуализирали свят, в който избухва изкуството на въображението.

 

Всички сме чували максимата, че за деца се пише толкова добре, колкото за възрастните, само че още повече. Вероятно и с илюстрирането е така… Иван Димов си спомня Валери Петров като „взискателен, прецизен и отговорен“, а поетът пише за него:

„…Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски  покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“

 

Следете за промени в датите и часовете,

както и събитието тук:

 

https://www.facebook.com/events/3768724466475045?active_tab=about

https://www.facebook.com/sofiapressgallery/

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛЪЧЕЗАР ГЕОРГИЕВ /Биография + разказ
Next post СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ – ВАРНА