ОБЕДИНЯВАЩИЯТ ДУХ НА ДУНАВ

По покана на Съюза на словашките писатели български поети и преводачи участваха във Втората среща на творци от дунавски държави в град Щурово. Градът е на границата с Унгария и един мост го свързва с другата му половина – град Остригом, в който преобладаващото население е унгарско.  Словаци, сърби, унгарци, румънци, хървати, българи и двуезични автори, които са част от поне две от литературите, създавани по поречието на Дунав работят по проекта за диалог и взаимно опознаване, преводи и публикации на творби, свързани с традициите и новите духовни измерения на Европейските литератури в контекста на темата за река Дунав. Участниците в Срещата бяха приети от кметовете на Щурово и Остригом.

Председателят на СБП Боян Ангелов, Атанас Звездинов и Димитър Христов участваха в програмата на срещата със свои изказвания по темата и във връзка с развитието на проекта „Дунав в европейските литератури“. В Градската библиотека на Щурово се състоя литературно четене. Бе обсъден и сборникът с есета, статии и стихове „Дунавски елегии“, издаден от словашките колеги, който поставя началото за подготовка и издаване на антологии и книги, нови преводи и изследвания в дунавските държави.

Българската делегация проведе срещи и разговори за задълбочаване на приятелските контакти с председателя на Съюза на словашките писатели Мирослав Биелик, с председателя на Съюза на сръбските писатели Радомир Андрич, с председателя на Съюза на преводачите в Унгария и др.

СНИМКИ - СЛОВАКИЯ - 09.2017 foto Milan Panic 142 foto Milan Panic 137 foto Milan Panic 108

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 25, 2017
Next post СТАТУТ и РЕГЛАМЕНТ НА ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА