Н. ПР. ХЮСЕЙН ХЮСЕЙНОВ РАЗГОВАРЯ С БОЯН АНГЕЛОВ

Анжела ДИМЧЕВА

 

По предварителна договореност Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов – посланик на Република Азербайджан в Република България – посети Съюза на българските писатели и разговаря с председателя на Съюза Боян Ангелов.

„Традиционно добри са нашите отношения. През 2017 г. издателство „Български писател“ публикува антологията „Съвременна литература на Азербайджан“ (поезия и проза), а през 2019 г. издадохме „Мой храм свещен“ – избрани стихотворения на великия азербайджански поет Имададдин Насими по повод 650 години от неговото рождение“ – отбеляза Боян Ангелов.

Д-р Хюсейн Хюсейнов представи подробно акцентите в неговата политика спрямо България, свързани с хуманитарната сфера: преводи на азербайджански писатели и драматурзи на български език, съвместна концертна и изложбена дейност, образователни проекти. „Разговарях вече с ръководството на БАН, с представители на Министерство на културата и СБЖ. Сега съм при писателите, в най-скоро време ще посетя и Съюза на българските художници. В началото на 20 в. у нас са преведени творби на Ботев и Вазов. След разпада на СССР нямам информация да са превеждани съвременни автори, а бих искал нашите читатели да се запознаят с българските писатели“ – каза д-р Хюсейнов.

В срещата участваха представители на в. „Словото днес“ – Надя Попова (гл. редактор) и Иван Есенски (редактор), които съобщиха, че заедно с Боян Ангелов са превели на български език избрано томче с творби на азербайджански поетеси. Книгата със заглавие „Макове от планините“ се печати в момента в Баку – част от тиража ще остане там, а друга част ще бъде разпространена у нас.

Боян Ангелов и Хюсейн Хюсейнов се договориха, че ще реализират премиера на това издание в най-скоро време в София, ще разменят делегации от писатели между двете страни. Съюзът на азербайджанските писатели ще присъства на Международна писателска среща, която СБП подготвя през ноември 2023 в НДК по повод 110 години от своето основаване.

Боян Ангелов подари на своя гост няколко луксозни антологии с българска поезия и проза. „За нас е важно върховенството на закона и да има мир в нашия район“ – с тези думи завърши посещението си д-р Хюсейн Хюсейнов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАКЛУШ ТОЛЕВ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.1, 2023