НОВИ МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ НА СБП

На 28 април 2023 г. Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – се срещна в централата на СБП в София с Добрин Добрев-Финиотис – директор на Българския културен център „Възраждане“ – Лимасол, Кипър. Във фокуса на разговора бяха следните теми: установяване на контакти между двете организации, размяна на делегации и стартиране на конкретни литературни проекти в полза на българите в Кипър, които наброяват 40 000. Кипър е приятелска страна на България, тъй като у нас през 70-те и 80-те години са следвали много кипърски студенти, които знаят добре езика ни, обичат страната ни и днес подкрепят инициативите на българската общност.

Добрин Добрев-Финиотис (който е поет и белетрист, автор на 2 книги) разказа за активната преводаческа дейност на Василка Петрова-Хаджипапа и нейния съпруг Христос Хаджипапас, за новоизлезли книги с поезия на Христо Ботев, Христо Смирненски и др. автори – в превод на Константинос Марицас. Стана ясно, че предстои гостуване на внушителна група от наши учени – част от академичния състав на УниБИТ, както и гостуване на г-жа Илияна Йотова в Кипър, предвидено в навечерието на 24 май.

В големите градове на Кипър работят активно 10 български училища. Съюзът на българските писатели ще предостави книги на техните нужди, а през месец септември 2023 г. наши писатели ще посетят Българския културен център в Лимасол, където Боян Ангелов и Добрин Добрев-Финиотис ще подпишат Меморандум за сътрудничество.

В края на срещата Боян Ангелов подари на своя гост луксозното издание „България Любов“ – антология на съвременната българска поезия.

 

На снимката:

В СБП: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и Добрин Добрев-Финиотис – директор на Българския културен център „Възраждане“ – Лимасол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА В гр. ЕЛИН ПЕЛИН
Next post ПИСАТЕЛИ ОТ РС МАКЕДОНИЯ ГОСТУВАХА В СОФИЯ