НОВА ГАВРА С ПАМЕТТА НА ИВАН ПЕЙЧЕВ

Бяхме почти сигурни, че разумът ще надделее над извънлитературните съображения и боричкания, над ясно политическите пристрастия, особено що се отнася до една Национална литературна награда на името на Иван Пейчев. Обществото е запознато, че преди месец и половина се разрази скандал около тази награда, вследствие на процедурни нарушения при оформянето на журито, извършени от местни заинтересовани литератори. Слава богу, кметът на община Шумен Любомир Христов разумно отмени предишния конкурс, насрочи нов с ново жури.

На 21 февруари 2018 г., журито отново се събра в община Шумен в пълен състав: Антонин Горчев – поет, Иван Карадочев – литературовед, проф. Добрин Добрев – Шуменския университет, проф. Пламен Шуликов – Шуменския университет, Десислава Златева – чиновник в община Шумен, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Панко Анчев – литературен критик и философ, Иван Гранитски – писател и издател.

Ние, новите четирима членове на журито Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски, предложихме за носител на наградата Валентина Радинска – за цялостен поетичен принос и новата й книга „Уроци по мълчание“, за да се излезе от скандала с предишната номинация на книгата на Петър Чухов „АДdicted“. Аргументите на новите четирима членове на журито бяха не само продиктувани от естетико-художествени критерии и оценки за неоспоримото значение на поезията на Валентина Радинска, но и поради скандалния факт, че в книгата на Петър Чухов има две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров. Това компрометира наградата „Иван Пейчев“ и поставя в крайно неудобно положение ръководството на община Шумен. Останалите петима члена Антонин Горчев, Иван Карадочев, Добрин Добрев, Пламен Шуликов и Десислава Златева, очевидно движени от  прозрачни извънлитературни подбуди и предварително мотивирани и инструктирани, надделяха при гласуването. В знак на уважение и почит към поетическото дело на Иван Пейчев и към ръководството на община Шумен, както и в категорично несъгласие с манипулативното гласуване на посочените петима члена на журито, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски се оттеглиха от журито, не подписаха протокола и напуснаха заседанието, оставяйки на съвестта на останалите петима разрастването на този пошъл скандал.

Проф. Симеон Янев

Боян Ангелов

Панко Анчев

Иван Гранитски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 7, 2018
Next post ПОКАНА