НОВА АНТОЛОГИЯ С ШЕДЬОВРИ

БЪЛГАРИЯ – ЛЮБОВ

 

Нова антология с шедьоври на класическата българска поезия

и с избрани творби от съвременните ни лирици

 

Поетичната антология „БЪЛГАРИЯ – ЛЮБОВ” на Издателство „Български писател“ събира вдъхновението на поети и поетеси от различни поколения, но с еднакво преклонение пред земята ни и пред любимите хора. Антологията започва с христоматийната „Татковина” от Петко Славейков и проследява пътя на новата българска поезия, прекосила въстания и погроми, войни и възкресения, победи и опиянения. Пишейки за Отечеството – татковина, поетите използват звукописите на свещената българска реч. Пишейки за Любовта, поетите възкресяват надеждата, че в света винаги съществуват и красиви неща. А тирето между България и Любов е мостът, по който обичта към Отечеството се влива в обичта към любимия или любимата и обратно.

Съюзът на българските писатели има над 100 годишна история и в нея като в огледало са отразени величия и покруси. В трагичната 1919 г. писателите избират за свой почетен председател патриарха на литературата ни Иван Вазов. Никой друг наш писател не е удостояван от народа си със званието Народен поет, защото Вазов нарече българското слово „Език свещен на моите деди”, закле се да накаже ругателите и отрицателите на родната ни реч и извади от сянката на забравата великите наши просветители и революционери. А Христо Ботев с юнашката си саможертва доказа, че между думите и делата не съществуват различия, а най-великата любов е закодирана в дълга към Отечеството. Преминали през различни изпитания, поколенията български поети преодоляват лишения и опасности, но не изменят на своите копнежи, защото имат велики примери за подражание.

В Антологията „БЪЛГАРИЯ – ЛЮБОВ” са включени графични творби от художниците Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков, Светлин Русев и Стоимен Стоилов. Години наред Алианц подпомага българското изобразително изкуство и тази подкрепа има широк обществен отзвук. Издаването на поетичната антология също е подкрепено от Алианц.

Уверени сме, че в „БЪЛГАРИЯ – ЛЮБОВ” читателите ще открият свои любими стихове или някои от стихотворенията ще им станат любими.

Съставители на изящно оформената антология, 334 страници с твърди корици, включваща творби от 164 поети, са Боян Ангелов и Атанас Звездинов.

 

2 коментари към публикацията “НОВА АНТОЛОГИЯ С ШЕДЬОВРИ

 1. Здравейте, пише Ви Юлияна Георгиева от Бургас.Исках да си доставя 2 бр. от антологията Бьлгария -любов.Обадих се 6 пьти в редакцията с молба да ми бьде изпратена с куриер на адреса ми в Бургас, наложен платеж – ул.Войнишка, №7.^ пьти обещания за доставка, нои уви и до днес нищо не сьм получила.Кажете ми какво да направя, за да получа книгите?В понеделник ще напусна града за месец, може ли да реагирате до тогава?Поздрави.

  1. Здравейге г-жо Георгиева,
   Извинявайте за недоразумението! Ще Ви запазим два броя. Като се върнете се свържете с нас на тел. 02/988 06 85
   и ще Ви доставим антологиите!
   Всичко добро и поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post П О К А Н А
Next post ПОСВЕТЕН НА СЛОВОТО