НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ

 БОЯН АНГЕЛОВ

Някога, в далечното ми детство си повтарях наум и на глас тази, считана за най-дълга, дума в българския език. Не знам дали въпросната дума е най-дългата, но много ѝ приляга да бъде заглавие на гневните ми редове.

От публикации в печата с удивление и учудване разбрах, че „експертна“ група е създадена в Министерството на образованието с цел да покаже как децата, за които българският език не е майчин, щели да го изучават като чужд!?!?

Чудя се как в министерство, ръководено в миналото от колоси на словесността като проф. Марин Дринов, Константин Величков, проф. Иван Шишманов и Иван Вазов се допуска тази неописуема гавра с нашето велико достояние и сияйна ценност – българския език, признат като един от официалните езици в Европейския съюз. Нима забравихме, че с графичните знаци на българската кирилица се изразяват близо 300 милиона човешки същества.

Сигурен съм, че в това министерство работят ерудирани юристи, които   обаче имат и задължението, и отговорността да напомнят на въпросните „експерти“, че Конституцията на Република България е върховен закон и никакви други закони и наредби не могат да ѝ противоречат (чл. 5, ал. 1). А конституционният чл. 3 дословно гласи: Официалният език в републиката е българският. Алинея 1 от чл. 36  разпорежда изучаването и ползването на българския език да бъде право и задължение за всеки български гражданин, а алинея 2 от същия член нарежда всички граждани, за които българският език не е майчин, да го изучават задължително, наред с изучаването на майчиния си език.

Българската Конституция категорично е решила този въпрос и никакви „експертни“ групи нямат право да я нарушават. Такова кощунствено пренебрежение към свещения български език не само е недопустимо, но и противоконституционно.

Ето защо, дами и господа от министерската „експертна“ комисия, моля ви, не противоконституционствувателствувайте, защото такава наглост е не само прекрачване на червена линия, но и навлизане в минно поле, криещо безчет неизвестни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДОМ „ДОРА ГАБЕ“
Next post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП – СЕПТЕМВРИ ’23