НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ДАНИИЛ Е НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, три бяха недействителни бюлетини.
Видинският митрополит бе най-младият сред тримата, които се състезаваха за глава на Българската православна църква.
Светското му име е Атанас Трендафилов Николов. Роден е на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и следва една година „Английска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. На следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Великомъченик Георги“. На 7 август 1999 г. е подстриган в монашество, а на 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. На тази длъжност е до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.
Негово Светейшество Даниил винаги е демонстрирал добри отношения с Руската православна църква. Той е сред първите, които разпореди във всички храмове на Видинска митрополия по време на служба да се молят за мир в Украйна. Не пропуска празник, мероприятие, публична изява във Видинска епархия и извън нея в свои изказвания да говори за мир и дипломатически решения на конфликта в Украйна.
Най-яркият пример за позициите му е през 2019 г., когато атакува публично Вселенския патриарх Вартоломей за решението му да признае църковната независимост на Украйна и подкрепи позицията на Московската патриаршия по въпроса. Тогава Синодът се разграничи от действията му.
За своите малко над шест години управление на Видинска епархия митрополит Даниил наложи много промени и строги правила. Води аскетичен живот, без показност, но с пълна отдаденост на църквата.
Ръководената от Даниил Видинска епархия, Съюзът на българските писатели и сп. „Читалище – 1870“ от 2021 г. провеждат Национален художествен конкурс, посветен на делото на екзарх Антим Първи.
Патриарх Даниил участва в обществения редакционен съвет на най-стародавното литературно списание „Читалище – 1870“, чиито главни редактори са били възрожденските дейци: Марко Балабанов, Екзарх Йосиф, Тодор Икономов, Петко Р. Славейков, Стефан С. Бобчев, Драган Цанков…
Съюзът на българските писатели пожелава на Негово светейшество Даниил сили и упование за благородната му мисия да укрепва християнската вяра в душите на хората и да обединява разединения български народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ИЛКО КАПЕЛЕВ С  НАГРАДА
Next post ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ НА 90