НАЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ

НАЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ

„ЯВОРОВИ ДНИ – ПОМОРИЕ 2021“

 

Чрез поезия, проза, музика, изобразително изкуство и театър, Поморие за 63-ти път ще почете един от най-големите български поети – Пейо Яворов.

Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ отново канят жителите и гостите на града на поетичните празници „Яворови дни“, които тази година ще се проведат от 1 до 4 септември 2021 г.

По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 1 септември 2021 г. от 18.00 ч. Официалното откриване ще се състои от 19.30 ч. пред паметника на Яворов, след което в салона на НЧ „Просвета 1888“ артистите от Драматичен театър – Ловеч ще представят постановката “Илинден” по творби от Димитър Талев и Пейо Яворов /вход свободен/. Във фоайето на читалището ще бъде подредена фотодокументалната изложба „Да видят всички по света, че българский народ живее…“.

На 2 септември от 20.00 ч. пред Паметника на Яворов ще се състои премиера на книгата „БИБЛИЯ ЗА ПРЕЛЮБОДЕЙЦИ” от Ана Боянова, представена от Валентина Радинска. Ще бъдат изпълнени песни от Средиземноморие от Ана Боянова и Емил Калев. Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ ще е домакин на изложба на художника Радко Мурзов и на среща-разговор с доц. Д-р Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев на тема: „Литературният персонализъм. Яворов и останалите“. Ще бъде представен и сборникът „Анхиалски истории” на проф. Ана Кочева и Милчо Талев.

На 3 септември 2021 г. в НЧ „Просвета 1888“ ще се проведе първият кръг от националния рецитал-конкурс и ще бъде излъчен документалният филм „Между Мина и Лора“.

От 18,00 часа на 4 септември в ГХГ „Дечко Стоев” ще се състои премиера на стихосбирката „АКО ИЗОБЩО ИМА БРЯГ“ /Издателство „Богианна“/ на Боян Ангелов, представена от поета Петър Андасаров.

В Лятно кино „Яворов“ в 19,30 часа ще бъдат връчени наградите от конкурса за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…” и от конкурса за рецитал, с което ще приключи програмата на 63-то издание на поетичните празници в Поморие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЕЛИН ПЕЛИН И РАЗКАЗЪТ МУ „СИН“
Next post ГОДИШНИНИ НА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ СЕПТЕМВРИ 2021