„НИКОЛАЙ ХАЙТОВ” НАЦИОНАЛНА НАГРАДА

СМОЛЯН ВРЪЧИ НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА

„НИКОЛАЙ ХАЙТОВ”

 

На тържествена церемония в Смолян, на 22 януари 2020 г., беше връчена Националната литературна награда „Николай Хайтов”, обявена от общината и СБП по повод 100-годишнината от рождението на народния писател.

Предвид подчертания интерес към наградата и талантливите заглавия предложени на конкурса тази година, професионалното жури под ръководството на Боян Ангелов, тя бе разделена на двама писатели, които творят изцяло в Хайтовата традиция: Владимир Арденски, за книгата му „Светлинки в мрака” от трилогията „Първите” и на Елена Алекова – за книгата й „Родопа е предел”. Наградата бе връчена от кмета на Смолян Николай Мелемов и от поета Боян Ангелов. Лауреатите получиха грамота, цветя, книги и по 500 лева.

В церемонията взеха участие ръководството на Община Смолян, председателят на Общинския съвет, директори на културни институти и учебни заведения, общественици, интелектуалци, граждани. Музикалното оформление бе осъществено от Фолклорен ансамбъл „Родопа”. Прозвучаха безсмъртните народни песни „Бела съм, бела, юначе” (химн на Родопите) и Заспало е челебийче”.

Специална награда получиха Елена Хайтова за книгата й „Орли от пламък” и Крум Филипов – за романа му „Синът на авиатора”. От името на наградените благодарствено слово произнесе Елена Алекова.

Веднага след церемонията Боян Ангелов презентира сборника „Родолюбецът”, посветен на Николай Хайтов, отпечечатан в края на миналата година от издателство „Български писател” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Вечерта се състоя творческа среща в Клуба на дейците на културата с гражданството на Смолян, на която бяха представени най-новите книги на Боян Ангелов „Реставрацията на обелиска” и на Иван Гранитски – „Залмоксис”. За авторите и техните творби говориха поетът Петър Андасаров и председателят на КДК Светозар Казанджиев. Пред гражданството бяха представени и носителите на Националната литературна награда „Николай Хайтов”.

Светозар Казанджиев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ РОМАН
Next post НАПУСНА НИ ПЕТКО ОГОЙСКИ