НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА – БУРГАСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ И В НОВ ДОМ

 

Живеем с усещането, че добавяме резка в паметта на любимия си град с нашето обединение – то стана факт на Общо събрание на 24 април 2015 г. и е регистрирано в Окръжен съд Бургас като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза Бургаска писателска общност.

Дълги години ние работихме за литературния имидж на града заедно – като писателска общност, но днес това е и юридически факт, дело на 60 учредители.

Благодарим на Община Бургас и лично на кмета г-н Димитър Николов, на зам. кмета г-жа Йорданка Ананиева и целия екип на отдел „Култура“ за това, че ни предоставят за ползване тази красива сграда с чудесен двор за четения на открито. Благодарим за възможността да изградим Кът Христо Фотев с експонати, дарени от бургаски писатели, хора на изкуството, приятели и близки на поета. И така да докажем, че духът на Бургас е жив във всички нас.

Домът на бургаските писатели на улица Вола №1 е отворен за всички поколения творци, подкрепили идеята за обединение – всеки в своя свят, но и като част от света на другите. Тук вече се раждат нови идеи, чертаят се съвместни проекти. Един от тях е вестник „Литературен Бургас“, орган на Бургаска писателска общност, финансиран от Община Бургас след спечелен от сдружението проект.

С доверие и професионализъм  започва утвърждаването на издателство, откриването на библиотека на бургаските поети и белетристи, създаване на специална програма  за книгоразпространение.

Нека си припомним думите на един философ (Хосе  Ортега-и-Гасет): „Цялата сграда на вселената и на живота се крепи върху ефирното телце на една метафора.“ Нека по-често  се уповаваме на литературата като мъдрост и тържество на човешките възможности.

Честито пълнолетието на нашите Есенни литературни празници!

Роза Боянова – председател на Сдружение Бургаска писателска общност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ХУМОРИСТИЧЕН РАЗКАЗ
Next post ПАЗАРДЖИК – СТОЛИЦА НА ПОЕЗИЯТА