НАПУСНА НИ ДОНКА ПЕТРУНОВА

НАПУСНА НИ

ЕДНА ОТ НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛКИ

ДОНКА ПЕТРУНОВА

(9.11.1931-15.02.2016)

 

Донка Петрунова е родена в София. Завършва Селскостопанска академия.  Специализира журналистика. Работила е в сп. “Жената днес” и вестниците “Кооперативно село” и “Земеделско знаме”. Автор е на 23 книги.

Донка Петрунова е първият български писател, дръзнал да започне трилогия за мафията (”Отровният паяк”, “Опашката на змията” и “Голямото прецакване”). Тя е и първият носител на “Голямата награда за литература” на Полицейската академия на МВР за книгата  “Мафиотски романс”. Друга значима нейна тема са съкровените човешки качества – любовта, приятелството, отговорността, трактувани в романите й “Жена на прицел”, “Присъствие на мъж”, “Сто и първото лице на любовта”, “Надиграване с дявола” и др.

Нейният неспокоен дух се вълнува от конфликтите в съвременното общество. Забелязвайки нарастването на престъпността сред жените, тя успява да влезе под прикритие в Сливенския женски затвор и е първият цивилен човек у нас, успял да проникне там, без да е извършил престъпление. Разкритията си описва в „Сивият дом”. Прониква и в Клиниката за алкохолизъм и наркомании в Суходол – внедрява се като пациентка, а събраните впечатления споделя в книгата „Фатални отклонения”.

За многостранното си творчеството Донка Петрунова е носител на множество награди: орден “Кирил и Методий” ІІ ст., “Златно перо” на Съюза на българските журналисти, Кортик от МВР за “Особени заслуги в борбата с престъпността”, “Темида” от Министерство на правосъдието, Специалната награда за разказ от Международния конкурс “Атанас Мандаджиев” и др. Нейни романи влизат в класациите на най-четените книги у нас, а “Бели рози в черна ваза” е отличен с Годишната литературна наградата  на СБП за най-добър роман през 2008 година. Книгите й са превеждани на руски, английски, испански, македонски и други езици.

Донка Петрунова беше член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Световната асоциация на писателите криминалисти (AIEP).

 Поклон пред светлата й памет!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПАМЕТНА ВЕЧЕР ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 7, 2016