НАПУСНА НИ ЧОВЕКЪТ С БЛАГОРОДНО СЪРЦЕ

НАПУСНА НИ ЧОВЕКЪТ С БЛАГОРОДНО СЪРЦЕ

ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ

(1945-2017)

С дълбока скръб съобщаваме, че на 16 май 2017 г. почина проф.д-р Лъчезар Цоцорков,  председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД-Панагюрище, почетен председател на Българската минно-геоложка камара, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча, член на редакционния съвет на списание „Читалище-1870”.

През целия си целеустремен живот проф. д-р Лъчезар Цоцорков остана неотменно верен и признателен на възрожденско и модерно Панагюрище – неговото малко Отечество, за което сътвори неръкотворни дела. Негови са идеите и заслугите в града да бъде изграден мощен и проспериращ минно-добивен комплекс, да бъде построена една от най-модерните болници в Европа, да се сътвори златно копие на безценното Панагюрско съкровище, да се въздигнат и реставрират православни храмове, да се издадат стотици книги, вазхваляващи миналото и настоящето на бунтовния Средногорски край.

Проф.д-р Лъчезар Цоцорков стана най-големият съвременнен меценат на българската култура, беше добър и верен приятел на българските писатели, подпомогна морално и финансово множество  вестници и списания… Преди и над всичко поставяше Панагюрище – неговия роден град. Правнук на героични поборници от Априлското въстание, Л. Цоцорков беше наследил тяхната самоотвержена воля да дадат всичко от себе си за България.

Дълбок поклон пред вечната му памет!

Управителен съвет на Съюза на българските писатели

 

 

 

 

 

 

 

                               

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КОНКУРС
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 3, 2017