НАПУСНА НИ ХРИСТО ГАНЕВ

ОТИДЕ СИ ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ХРИСТО ГАНЕВ

 

 

На 25 септември т. г. почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев.

Роден е на 2 август 1924 г. в село Павел баня,  участва в антифашистката съпротива по време на Втората световна като партизанин. Почти три десетилетия по-късно е изключен от БКП поради отказа си да се подпише под декларация на Съюза на българските писатели против удостояването на руския писател Александър Солженицин с Нобелова награда.

Христо Ганев е Завършил кинодраматургия в Московския ВГИК и започва кариерата си като сценарист на филма „Песен за човека“ (1954). Своите най-знакови филми създава заедно със съпругата си Бинка Желязкова: „А бяхме млади“, „Животът си тече тихо“, „Голямото нощно къпане“, „Басейнът“, „Нощем по покривите“… – някои от тях забранени по идеологически съображения.

Христо Ганев е удостоен с държавната награда „Паисий Хилендарски“ за изключителен принос за духовното изграждане на българското кино и за неговото международно признание. Получил е най-високата награда на Съюза на българските писатели – почетен медал „Иван Вазов“, както и най-високата награда на Министерство на културата – „Златен век“.

Христо Ганев до края на живота си запази своя авторитет на достоен българин. Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 30 септември от 11:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

Съюз на българските писатели

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН  ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
Next post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНАСТАС СТОЯНОВ