НАПУСНА НИ СВЕТОСЛАВ ЦВЕТКОВ

 ПАМЕТ ЗА СВЕТОСЛАВ ЦВЕТКОВ

(25.02.1940 – 17.03 2021)

 

Светослав Цветков е роден в Карлово. Учи в известната Карловска гимназия „В. Левски”. Дипломира се със специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Докато следва е в студентския литературен кръжок „Васил Воденичарски”, публикува в студентския сборник „Искри”. Четири десетилетия работи като журналист. Започва работа в плевенския окръжен вестник „Септемврийска победа” (1965-1970), където в литературната му притурка „Ек” публикува разкази.

През 1970 г. постъпва във в. „Поглед”. В 1974 г. е кореспондент на вестника във Варшава, сътрудничи с очерци за България на варшавския седмичник „Перспективи”. Работи в БНР като редактор и вътрешнополитически коментатор.

Автор е на книгите: „Ние, българите”, „Белият двор”, „Живи сме като греховни спомени”, „Катарзис”, „Градината на Всевишния”, „Хроники за възхождението българско”, „Великата забавачница”. Създал е три радиопиеси и сценарий на документален филм за цветното богатство на карловските дворове. През 2007 година е удостоен с наградата на Карлово „Златна богиня”, пръв носител е на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” – 2018 г.

 

     Поклон пред светлата му памет!

                                                                                  Съюз на българските писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН СПАСОВ
Next post ЧРД НА ХАРАЛАН НЕДЕВ