НАПУСНА НИ СВЕТОСЛАВ ЦВЕТКОВ

 ПАМЕТ ЗА СВЕТОСЛАВ ЦВЕТКОВ

(25.02.1940 – 17.03 2021)

 

Светослав Цветков е роден в Карлово. Учи в известната Карловска гимназия „В. Левски”. Дипломира се със специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Докато следва е в студентския литературен кръжок „Васил Воденичарски”, публикува в студентския сборник „Искри”. Четири десетилетия работи като журналист. Започва работа в плевенския окръжен вестник „Септемврийска победа” (1965-1970), където в литературната му притурка „Ек” публикува разкази.

През 1970 г. постъпва във в. „Поглед”. В 1974 г. е кореспондент на вестника във Варшава, сътрудничи с очерци за България на варшавския седмичник „Перспективи”. Работи в БНР като редактор и вътрешнополитически коментатор.

Автор е на книгите: „Ние, българите”, „Белият двор”, „Живи сме като греховни спомени”, „Катарзис”, „Градината на Всевишния”, „Хроники за възхождението българско”, „Великата забавачница”. Създал е три радиопиеси и сценарий на документален филм за цветното богатство на карловските дворове. През 2007 година е удостоен с наградата на Карлово „Златна богиня”, пръв носител е на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров” – 2018 г.

 

     Поклон пред светлата му памет!

                                                                                  Съюз на българските писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН СПАСОВ
Next post ЧРД НА ХАРАЛАН НЕДЕВ