НАПУСНА НИ ПРОФ. ВАСИЛ КОЛЕВСКИ

Напусна ни проф. Васил Колевски

 

 

проф. Васил Колевски

(6.03.1925 – 25.05.2018)

 

Роден е в село Яврово, област Пловдив. Завършва прогимназия в родното си село и гимназия в Асеновград. През 1951 г.се дипломира в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по  специалностите руска и българска филология. През периода 1952-1955 г. е аспирант по руска литература в Московския държавен университет „Михаил Ломоносов“. Там защитава дисертация за Маяковски.

Ректор на ВИТИЗ, впоследствие НАТФИЗ и преподавател по съветска литература в същия институт, старши научен сътрудник в Института за литература при БАН, директор на Института по руски език и литература при БАН (закрит през 1977 година), През 1990 г. се пенсионира като професор от Института за литература при БАН.

Бил е редактор, а по-късно и главен редактор на списание „Болгарская русистика“; председател на Дружеството на русистите в България и вицепрезидент на МАПРЯЛ (Международна асоциация на преподавателите по руски език и литература); в продължение на 15 години – заместник главен редактор на списание „Пламък“; редактор е на вестник „Мисъл“ от създаването му.

Научните му интереси са свързани със съвременната българска литература, с българо-руските литературни отношения, с проблемите на социалистическия реализъм.

Автор на 30 книги, посветени на българската и руската литература.

Светла му памет!

Съюз на българските писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК
Next post ДУХОВНИТЕ ВСЕЛЕНИ НА ЛАЛКА ПАВЛОВА