НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛКАТА КИНА КЪДРЕВА

НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛКАТА

КИНА КЪДРЕВА

(27.09.1931-27.07.2020)

 

 

 

Отиде си известната българска детска писателка Кина Къдрева, автор на проза и поезия, редактор на детското предаване „Лека нощ, деца!“. Нейни приказки са включени в учебниците за началния курс на българското училище, а творчеството й се изучава в педагогическите специалности на висшите учебни заведения.

Кина Къдрева е родена в Бургас, в семейство с богати духовни традиции.

След като завършва българска филология в Софийския университет, Къдрева започва да пише детски приказки. Първите й две книги — „Милкиното дръвче“ и „Синята камбанка“ — са подписани за печат от Емилиян Станев, а като редактор на третата й книга „Зайчето и момчето“ поетесата Леда Милева е толкова впечатлена, че след като поема директорския пост в Българската национална телевизия, кани Къдрева за редактор на предаването „Лека нощ, деца!“. За него тя създава сценарии за детски телевизионни пиеси, приказки за „лека нощ“, разкази и стихове за най-малките. По нейна идея е създаден цикъл от творчески портрети на български автори за деца, както и цикъл от нейни приказки, разказвани от Невена Коканова. Кина Къдрева е носител на най-голямата награда за приказки – „Андерсенов диплом“,  присъден й от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО (IBBY) и името й е вписано в Почетния списък на най-добрите автори на детски и младежки книги на планетата. Удостоена е с наградата „Константин Константинов“ на Община Сливен в категория „Цялостен принос“.

Кина Къдрева е автор на множество детски книги и на книги за възрастни, както и на теоретични изследвания на литературния процес, на приказния жанр и на развитието на фантазията като момент в изграждането на творческата личност.

 

Поклон пред светлата й памет!

 

 

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ПЕЮ БОГДАНОВ
Next post ЧРД ЛЮДМИЛ ПОПОВ + разказ