НАПУСНА НИ НАТАША МАНОЛОВА

 На 31 октомври 2016 г. ни напусна видната българска литературна критичка, прозаистка,  преводачка и журналистка Наташа Манолова

 

Родена в с. Мошино, сега квартал в гр. Перник, в семейство на интелектуалци. Завършва Първа девическа гимназия в София и Московския държавен университет. Била е старши преподавател във Военнополитическата академия в София, български редактор в списанието на А.П.Н – “Днес и утре”, последователно редактор и зав.отдел “Критика” на в-к Литературен фронт”, първи зам.главен редактор на сп. “Пламък” и секретар на Съюза на българските писатели по международната дейност.

Наташа Манолова е автор на над двадесет книги, сред които романите „Любовно досие” /в съавторство с Димитър Шумналиев/,  “Любов в години на склероза”, „Мъжете на Александра”;  сборниците с лирическа проза „Сантиментален мемоар”, „Споменът, наречен любов”, „Жестока проза”, „Силуети зад епизода”;  сборниците с литературна критика „Критически записки”, „Критика и есеистика”. Нейни текстове са превеждани на няколко чужди езика.

За писателката големият Николай Хайтов казва: “Харесвам Наташа Манолова като писателка и главно заради нейната есеистика. Голямата й дарба е да рисува човешки образи понякога само с няколко чертици. Имам предвид особено книгата й със случки и портрети на писатели. В това е голямият й творчески чар. Тя облагородява всичко, до което се допре, с една вродена доброта… Ако трябва с една дума да определя какво е Наташа Манолова в нашата проза, ще кажа – аристократка…”

Наташа Манолова пише предговори към съчинения на видни представители на руската литература. Превежда книги от руски, литовски, украински и молдовски писатели.

Участва в престижни литературни форуми в Москва, Киев, Берлин, Минск, Прага, Делхи, Будапеща, Кипър, Улан Батор, Белград, Тунис и Мюнхен.

Удостоявана е многократно с български и чуждестранни отличия.

Член е на Съюза на българските писатели,  на Съюза на преводачите в България, на Съюза на българските журналисти.

 

Поклон пред паметта й!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Поклонението се ще състои на 08 ноември /вторник/ от 11.00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post В ДОМА НА НА ЛЮБОВТА
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 3, 2016