НАПУСНА НИ МЕТОДИ БЕЖАНСКИ

Напусна ни един от талантливите български белетристи, творец, заслужил уважението и обичта на читателите и колегите си със своето човеколюбие и родолюбие, със своите творби за деца и за възрастни.

Роден е през 1933 г. в село Дивля – Пернишка област. Произхожда от работническо семейство. Учил е в родното си село и в град Перник. Завършил е СУ „Климент Охридски“, специалност журналистика.

Работил е в Съюза на народните читалища и Отечествения фронт. От 1950 до 1970 г. – във вестник „Димитровско знаме“ – Перник, като редактор, завеждащ отдел и зам. главен редактор. От 1970 до 1990 г. работи в издателство „Народна младеж“ като редактор и зав. редакция.

Автор е на десетки книги. Книгата му „Вързани приказки“ (изд. „Отечество“, 1987 г.) е наградена от Министерството на народната просвета и Дома на детската книга като най-добра белетристична книга за деца, публикувана през годината. Редица негови произведения са удостоявани с литературни награди. Част от творчеството на Методи Бежански е включено в Златния фонд на Българското национално радио и в Златния фонд на Българската национална телевизия.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 
 

Поклонението ще се състои на 5 септември 2018 г. от 14 ч в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, а опелото в църквата на гробищата от 14.30 ч.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПЪТИЩА УБИЙЦИ. КРАЖБАТА НА ВЕКА!
Next post Списание „Пламък“, брой 3, 2018