НАПУСНА НИ КРЪСТЬО СТАНИШЕВ

Напусна ни Кръстьо Станишев

(1933 – 2019)

 

Отиде си изтъкнатият български поет, преводачът на Хьолдерлин, Дюренмат, Новалис – писателят с остро чувство за съвременност, творецът, посветил вдъхновението си на българското Високо Слово. Горещ родолюбец и радетел на българската духовност, Кръстьо Станишев в продължение на десетилетия отдаваше силите и прозренията си на своята поезия, творчество за деца, публицистика и преводи.

Роден в Бургас на 12 май 1933 г. в семейство на бежанци от Егейска Македония, той завършва специалност „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като редактор в сп. „Родна реч”, издателство „Български писател”, в. „Литературен фронт”. От 1991 до 1997 г. е директор на изд. „Цанко Церковски”

Автор е на петнадесет поетични книги – сред тях „Лицето на света”, „Митология”, „Виждане”, „Любовна грижа”, „Крипта”, „Помилуй нас”, „Грабнат на облак”, „Елегии” и др. Издал е над четиридесет книги за деца, публикувал е книги с преводи от немски и руски език. Носител е на наши и чуждестранни награди за литература.

Поклон пред светлата му памет!

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП 01.2019
Next post ПОКАНА