НАПУСНА НИ БОЖИДАР ДИМИТРОВ

НАПУСНА НИ ПРОФ. БОЖИДАР ДИМИТРОВ

 

На 72-годишна възраст почина големият учен и дългогодишен директор на НИМ Божидар Димитров.
Сам превърнал се в институция, Божидар Димитров се вълнуваше най-силно от това да работи за каузата българският дух и българщината да пребъдат. Той винаги успяваше да грабне интереса, независимо дали за да разкаже какво предстои в НИМ, или за да представи нов проект.
Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол Средното си образование завършва в Бургас, а по-късно и История в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Института за древни текстове, Париж, както и палеография във Ватикана. 12 години – до 1990 е уредник в Националния исторически музей, а след това е дългогодишен директор на музея. През 2009 става министър без портфейл с ресор българите зад граница. Ще запомним Божидар Димитров и с предаванията му „Памет Българска“ по БНТ и „Историята …с Божидар Димитров“. Една от последните мисии, на които Божидар Димитров отдаде цялата си енергия, е възстановяването на Голямата базилика в Плиска.
Носител на най – високото отличие на МК „Златен век“ и на почетна грамота и специална награда за изключителния му принос в развитието у утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Член е на СБП.

Съюзът на българските писатели изказва съболезнованията си на опечаленото семейство, както и на близките на големия български историк.

Поклон пред светлата му памет!

 Поклонението ще е на 4 юли 2018 г. /сряда/ от 10.00  до 16.00 часа в Националния исторически музей, София, Бояна,  ул. „Витошко лале” №16.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАПУСНА НИ ПОЕТЕСАТА МИЛА ЛАЗАРОВА
Next post „ЩЪРКЕЛОВИ” ЧЕТЕНИЯ 2018