НАГРАДИ НА ИМЕТО НА ИВАЙЛО ПЕТРОВ

 Председателят на СБП Боян Ангелов участва в церемонията по награждаването на отличените ученици и студенти, участници в конкурса за есе „Преди да се родя и след това“, посветен на 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров. Конкурсът беше обявен на 6 декември 2022 г., а връчването се състоя на 19 януари 2023 г. в Столичната библиотека.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи Първа награда за есе в конкурса „Преди да се родя и след това“ на Цветелина Симеонова – ученичка от ППМГ „Добри Чинтулов“, град Сливен. „Талантът на Ивайло Петрова вдъхнови и продължава да вдъхновява млади творци в литературата“ – каза в словото си г-жа Фандъкова.

Зам.-кметът по култура на СО Мирослав Боршош награди с Втора награда Марк Георгиев от 91 НЕГ – София. Боян Ангелов връчи две Специални награди на СБП – грамота и книги на изд. „Български писател“, Анжела Димчева и Биляна Генова връчиха още две награди от името на СБП: тези четири наградени автори са Габриела Димитрова (37 СУ „Райна Княгиня“, София),  Десислава Гарванова (НПМГ – София), студентите Михаил Митков и Златина Чифутска.

София Петрова – дъщеря на Ивайло Петров, връчи две Специални награди от името на семейството – на Даяна Дурчева (ПГ,,Ген. Вл. Зимов“, Сопот) и Радостина Иванова. Освен грамоти двете млади авторки получиха принтове на оригинални картини на Ивайло Петров.

Първа награда във втора възрастова група (от 20 до 30 години) заслужи Димитрина Иванова, която беше наградена от Недялко Йорданов, а Ана Анастасова от Столична библиотека върчи Втора награта на Симона Георгиева.                                                                                                                                       Водеща на церемонията беше поетесата Нели Горанова, която обяви откриването на изложба от авторски картини на писателя в зала „София“ на Столична библиотека. За конкурса бяха получени 47 есета от цялата страна, а жури в състав – Недялко Йорданов, Митко Новков и Анжела Димчева –избра 11 лауреати в двете възрастови групи. Журито присъди и Специална награда на Мариана Бурова (СУ „Д-р Петър Берон“, Пазарджик).

На събитието присъстваха учители на наградени ученици, както и директорите на 37 СУ – Цветомира Георгиева, и на Националната природо-математическа гимназия –  Ивайло Ушагелов, които споделиха мнението, че този конкурс е важен и насърчава творческите умения на учениците.

Изложбата от картини на Ивайло Петров може да бъде разгледана до 2 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.3, 2023
Next post „П(Р)ОСВЕЩЕНИЯ“ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ