НАГРАДИ „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ” – 2021

СЪВМЕСТНО СЪС СБП БЯХА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ „ГЕОРГИ ЧЕРНЯКОВ” – 2021

 

На самия 8 декември 2021 г. част от академичната общност се събра в Националния студентски дом – София, за няколко знакови събития. Директорът Христиан Даскалов поздрави гостите с думите: „Честит празник на всички настоящи и завършили студенти! Студентският дом е едно уникално място, еклектично пространство от художествено-творчески характер: под един покрив са събрани народни певци и танцьори, театър, хористи, млади писатели, студентски организации, които защитават национални каузи. Това ни е завещано от предходните поколения, а историята на тази знакова институция ще прочетете в изданието „Домът и университетът. Споделени истории от Царство България” (УИ „Св. Кл. Охридски”, 2021).

Анжела Димчева – председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов”, обяви лауреатите на тазгодишните награди „Георги Черняков”. Грамотите, паричните измерения, книги от издателство „Български писател” и пълен комплект издания на НСД бяха връчени от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и председател на журито, от Христиан Даскалов и от поета Максим Максимов – член на журито. При оценката на получените творби на 50 млади автори е участвал и проф. Златимир Коларов – член на журито.

Боян Ангелов си спомни с носталгия, че и той е бил член на КМПС „Димчо Дебелянов” с ръководител Георги Черняков в края на 70-те години, отбелязвайки: „Това беше уникална организация за подкрепа на прохождащите писатели. На всички вас, уважаеми студенти, пожелавам безпрепятствено пътуване по трудния път на поезията и творчеството!”.

Ето и имената на наградените:

Раздел „Поезия”: Първа награда – не се присъжда; Втора награда  – Димитър Драганов (ВТУ) – за стихотворението „Портрет на живота”; Специална награда от Съюза на българските писатели – Петя Бойчева (СУ) – за стихотворението „Пламъче”; Специална награда от Националния студентски дом  – Светислав Тодоров (МУ) – за стихотворението „Бреза, в която да се преродиш”.

Раздел „Проза”: Първа награда  – Димитрина Тоскова (УниБИТ)за разказа „Висша форма самота”; Втора награда – не се присъжда; Специална награда от Съюза на българските писатели  – Ани Йован (УниБИТ) – за разказа „Тъмната страна на симулацията”; Специална награда от Националния студентски дом – Александър Колев (СУ)– за разказа „За котките, хората и прекомерното въображение”. Поздравления към лауреатите – студенти от УниБИТ – от името на проф. Ирена Петева, проф. Стоян Денчев и проф. Христина Богова, поднесе доц. Елена Савова.

Сред дарителите за реализирането на този престижен конкурс са писателите Илко Минев (Бразилия), Катя Кремзер (Австрия), Весела Райчинова (Израел).

Последва представяне на книгата „Домът и университетът. Споделени истории от Царство България”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.38, 2021
Next post ПАМЕТНИК НА НЕЗАБРАВИМИЯ ЕВТИМ ЕВТИМОВ