НАГРАДИ В ПАМЕТ НА ЕКЗАРХ АНТИМ I

ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ В ПАМЕТ НА ЕКЗАРХ АНТИМ I

 В навечерието на 135-годишнината от успението на Екзарх Антим I във Видин, където той е светителствал, се състоя представяне на алманаха с най-добрите творби от първото издание на националния конкурс „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“. Конкурсът е организиран от Видинската митрополия, Фондация „Читалище”,  списание „Читалище 1870”  и дружество „Будители” в област Монтана. Разбира се, това стана с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Тази първа проява обедини хора от различни възрасти, от различни професии, от различни вероизповедания, но отдадени на литературата и изкуството, и самите те създаващи литература и изкуство.

С поздравление към домакините – Светата Видинска митрополия и профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” – се обърна д-р по политология Ани Арутюнян – заместник-областен управител на Видин.

В приветственото си слово Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил каза: „Всесърдечна благодарност изказвам на организаторите на конкурса „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“, на журито с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, на литературния критик  Юлий Йорданов, който прие присърце и стана редактор на алманаха с най-добрите конкурсни творби. Това е една чудесна книга с вълнуващи стихове, разкази, есета и рисунки.”

Председателят на журито Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели сподели: „Благодаря за оказаната ми висока чест да председателствам журито, оценило творби, които популяризират живота и делото на Екзарх Антим I. Поздравявам Светата Видинска митрополия, че създаде този конкурс – един неръкотворен паметник от литературните творби, рисунки и филми за архиерея, извисил се в съзнанието на хората, като скромен човек, който ще остане с делото си на велик българин.”

След като представи алманаха, членът на журито, литературният критик Юлий Йорданов заяви: „Идеята за конкурса принадлежи на дружество „Будители” в област Монтана. Имах възможността в качеството ми на литературен критик и изследовател да бъда член на журито и да си призная, че изпитах трудно описуема радост, когато четях творбите на деветдесет и четиримата участника от цяла България. В тях основното, доминиращото чувство беше преклонението пред живота и делото на Екзарх Антим I.”

Юлий Йорданов оповести и резултатите от второто издание на конкурса. В раздел поезия, възрастова група до 19 години награда не се присъжда, поощрения получават:

Никол Георгиева от с. Владимирово, Монтанска област, Иван Александров от Белоградчик и  Иван-Александър Чоков от Пловдив. Във възрастова група над 19 години първа награда получава Милена Белчева от Варна, втора – Вяра Казакова от Видин, а трета – Петрана Георгиева от Враца. Поощрения получават: Геновева Станчева от Варна, Деница Димитрова от София, Благовест Захов от София и Маргарита Петрова от Видин.

В раздел  проза, възрастова група до 19 години,  първа награда не се присъжда; втора награда получава  Никола Балтаджиев от Пловдив, а трета –  Мартина Ванкова  от с. Ясен, Видинска област. Във възрастова група над 19 години: първа награда не се присъжда; втора получава Анна Илиева от Сливен, а трета – Бисера Дживодерова от Велико Търново. В раздел есе първа награда получава Димитрина Иванова от Асеновград, втора –Антоанета Илиева от с. Царичина, Софийска област, а трета – Синтия Христова от Сливен. Специалната награда, учредена от издателство „Български писател”, получава Ралица Ковачева от Пловдив. Специалната награда, учредена от Дружество „Будители”  в област Монтана, бе присъдена на: Кирил Радовенски от Мездра, Мария Драгиева от Сливен, Нина Андонова от Дупница и Невсе Арнауд от Благоевград.

В  раздел изобразително изкуство – възрастова група 7-11 години – първа награда бе присъдена на Кристияна Бужева от Попово, Димитър Архангелов от Пловдив и Ксения Матанова  от София, трета – на Анастасия Матанова  от София и Томаи Мишева от. Стралджа. Във възрастова група 11-19 години първа награда бе присъдена на Ивона-Сияна Станева от Попово, втора – на Аделина Петрова от Велико Търново и Мария Байрямова от Пловдив, а трета – на Божидара Стефанова от. Попово и Николета Златева от Сливен. Специалната награда, учредена от издателство „Български писател” бе присъдена на Катерина Кацарова  от София.

В  раздел  филми първа, втора и трета награда не се присъждат. Поощрения  получават: Мерве Бедри от Търговище, Карина Станчева и  Йоана Станчева от Видин. Специалната награда, учредена от Дружество „Будители”  в област Монтана получиха: Таня Христова от Бургас и Ирина Начева от Стара Загора.

В раздел  песни – възрастова група под 19 години награди не се присъждат. Във възрастова група над 19 години първа награда получи тандемът Станислав Събев и Илиана Събева от Своге, втора –  Катерина Василева и Любомира Христова от Пловдив и трета – Юлия Тодорова от Троян и Вяра Казакова от Видин.

Лилия ХРИСТОЗОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП ДЕКЕМВРИ ’23
Next post ПРЕМИЕРА НА ЯМБОЛСКИ ИСТОРИИ