НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА“

НАГРАДИХА ПРИЗЬОРИТЕ В КОНКУРСА „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА“

В навечерието на 173-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов (1850-1921) – 27 юни по стар стил, бяха наградени призьорите в XII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“. По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край мездренското село Очиндол, където през 2005 г. беше въздигнат паметник на Вазовия литературен герой.  Организатори на конкурса, който е на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина“, са: Община Мездра, Съюзът на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“.

Преди награждаването поетичен рецитал изнесоха учениците Любов Цекова и Теодор Антонов (ОУ „Христо Ботев“), Мая Митова (СУ „Иван Вазов“), Хрисиана Иванчева (ОУ „Св. св. Кирил и Методий“) и Данче Николаева (ПГ „Алеко Константинов“) – призьори в Третия общински детски конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие – гр. Мездра. Те изпълниха емблематичните стихотворни творби на народния поет: „Той не умира“, „Българският език“, „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ и „Клепалото бие“.

В тазгодишното издание на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа” взеха участие 53-ма автори от цялата страна. Техните разкази оцени комисия с председател Трендафил Василев и членове Благовеста Касабова и Светла Дамяновска И тримата са членове на СБП.

С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът „Христос под шипковия храст“ на ямболската поетеса Ваня Велева. Същевременно тя получи и друго свое отличие – първа награда в раздел „Поезия“ за стихотворението „Последен бис“ от Седмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“, организиран от НЧ „Просвета 1925” – гр. Мездра.

„За първи път идвам във вашия край и съм впечатлена не само от хората и красотите, но и от атмосферата, която цари тук, на българско и българщина – сподели при получаването на двете награди Ваня Велева.  – Аз съм потомка на бежанци от Одринска Тракия и, преди да напиша този разказа, го носех като трънче в душата си в продължение на 50 години. Не се чувствах нито готова, нито достатъчно зряла, за да го напиша. Радвам се за съпричастието, което получи този текст, защото той всъщност е една българска съдба…“

Втора награда (600 лв.) беше присъдена на Людмила Андровска от София за разказа „Душата на Мария“.

Наградите на призьорите връчиха заместник-кметът на Община Мездра Нели Минева и председателят на конкурсната комисия Трендафил Василев. По време на награждаването домакинът на събитието Огнян Петров, собственик на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“, обяви, че от догодина ще връчва от името на комплекса и една специална награда в конкурса.  В досегашните дванадесет издания на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ са журирани общо 987 разказа. Наградените автори са 57, а общият награден фонд, осигурен от Община Мездра от 2009 г. до 2023 г. (вкл.)*, е 25 800 лв.

* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

 

 

Мирослав Гетов

Един коментар към публикацията “НАГРАДЕНИТЕ В КОНКУРСА „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА“

  1. Честито на наградените! Похвален е стремежът на Съюза на българските писатели и ръководствата на общините да поддържат пламъка на литературата жив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГОДИШНО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА СБП
Next post ТЕКСТИЛЕН ПАТРИОТИЗЪМ?!