МЮМЮН ТАХИР СЪС „ЗЛАТНО ПЕРО”

Мюмюн Тахир със „Златно перо” на Съюза на българските журналисти

За своята дългогодишна журналистическа дейност и приноса му в съвременната българска журналистика на проф. д-р Мюмюн Тахир бе връчено най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – наградата „Златно перо”.

Мюмюн Тахир е магистър по литература и културология. Доктор по философия. Защитил  дисертация  по философия на историята в Института за философски изследвания на  БАН. Започнал като редактор в Кърджали, Мюмюн Тахир през дългия си творчески път заема различни длъжности – от редактор и зав. отдел до заместник-главен и главен редактор на вестник, а в момента – директор на академичното списание за културна политика „Орфеева лира”. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, почетен член на Академия „Ориент – Оксидент” – Букурещ, Румъния; Доктор хонорис кауза на Института за научни изследвания „Вектор” – Баку, Азербайджан.

Мюмюн Тахир е автор на над 500 статии, публикувани в периодичния печат и електронните средства за информация. На неговото ярко белетристично и  публицистично перо принадлежат книгите „Славеят на Родопите”, „Стряха с много гнезда”, „Тревожен оптимизъм”, „Преминаване”, „Земя за обетоване”, “Бране на диви пчели”,  „Високо, зелено и нежно” и др., както и научните трудове „Ататюрк, България, Балканите”, „Културна интеграция и етническо сътрудничество”, „Животът заедно”, „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интеграция”, „Към интегрираща идентичност”, „Времена и културно общуване”, „Аксиология и сигурност”, „Етнодемография и култура на сигурността”, изследвания по етнокултурна интеграция, аксиология и философия.

Мюмюн Тахир е носител на наградата на Съюза на българските писатели за проза, три пъти е лауреат на национална награда за разказа „Всичко сме деца на майката-земя”; на националната награда за разказ „Дядо Йоцо гледа”; носител на наградите за белетристика „Петко Братанов” и „Николай Хайтов”, на наши и чуждестранни отличия. Той е отличен със „ЗЛАТНА КНИГА” на Съвета на европейската научна и културна общност за принос в развитието и популяризираното българската наука и култура. Негови отделни творби са превеждани на 8 езика, а две от книгите му са преведени на азербайджански, полски, румънски и сръбски.

Работи като преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии и чете лекции в Университета по национално и световно стопанство  и Софийски университет „Свети Климент Охридски”– София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НА ГОСТИ В ДИМИТРОВГРАД
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 11, 2016