МОНОЛОЗИ И МОЛИТВИ – ФИЛИП ПОПОВ

Людмил ПОПОВ

 

12 януари – 2 февруари 2021

Галерия „Структура”

 

Преди да се промъкнем в този многостъпен, образопреливен, безпределно знаен свят от малки по размер, но богати по мисловност и сетивност светове ще споменем, че този изобразител на живосвета пред нас, не е незнаен, нито е прочут с показност – просто изречено, той е свободен и знаен със своите различия и необозрими търсения на мъдрост и картинност.

Филип Попов е преполовил столетието, преминал през длъжността на знанията и школовките, срещнал е накрай света на чувствителността и мисълта най-различни от споменатите и показани от други люде светове.

Роден е в стария Пловдив, учил е както казахме в художествените центрове на страната – гимназия и академия, срещал се е с познато и непознато в други страни, с картините и изложбите си сам и в съучастие.

Тук в галерия „Структура” София всеки малък елемент от картините му  напомня за детските ни рисунки по плочите на тротоарите, които размножаваха с едно кратко удоволствие въображението на малкия ненатоварен човек. Умножението на тези детски картинки до една свободна крайност в картините на Филип Попов показва натрупването на многото светове, срещи с миналото и бъдещето, порастването на детето в художествен определител на безкрайните граници от малкото към голямото, от дневното към вечното в спектъра на вселената.

Срещаме се с тази знайност, която ни поднася художникът и която ни опознава от картините към човека и обратно към един дълбок патриотичен психологизъм и в двете посоки.

Така, че нека да се дивим колкото можем повече, за да опознаваме и усвояваме пътищата на тази изкусност – чудо!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 3, 2021
Next post ЛИТЕРАТУРНИЯТ КОД НА МАКЕДОНИЗМА