МЛАДЕЖИ ПУСНАХА БЕЛИ ГЪЛЪБИ – СИМВОЛ НА МИРА

Организационен комитет включващ: Координационен съвет „България – Русия“, Координационен съвет на руските съотечественици в България, военно-патриотични и творчески съюзи, организира честване на Деня на Победата пред Паметника на Съветската армия в София. Тук на 9 май в 10 часа пристигна Безсмъртният полк – България.

Запален бе жертвен огън,  деца и младежи пуснаха бели гълъби и балони – символ на мира.

Положени бяха венци от Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация, от полк. Виктор Авдеев –  военен, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация, от представители на дипломатически мисии акредитирани в България, от г-н Валери Жаблянов и г-н Явор Нотев – заместник-председатели на 44-то Народно събрание, от Парламентарните групи на „БСП за България“, на Обединени патриоти, от  г-н Георги Първанов президент 2002- 2012 г., от представители на държавни институции, от военно-патриотични  и творчески съюзи, от обществени организациии – членове на Координационния съвет „България – Русия“, от организациите на руските съотечественици, стотици граждани.

В словото си Посланик Макаров подчерта, че днес много хора се опитват да забравят уроците от войната. В редица страни, включително и в такива, които се смятат за развити демокрации, нацизмът надига глава. Хитлеристите, с техните помагачи, се обявяват за герои, събарят се паметници, поставят се под съмнение престъпленията на холокоста.

Тези факти укрепват нашата решимост да противодействаме на всеки опит да се възроди нацизмът и да се фалшифицират резултатите от Втората световна война – заяви руският дипломат. – На тези, които се опитват да пренапишат миналото и да поставят Русия в задния двор на историята, бих искал да напомня, че без нашата победа нямаше да има нито европейската демокрация, нито самия Европейски съюз.“

По повод празника да поздрави събралите се дойде и зам.-председателят на НС Валери Жаблянов, който припомни,че и днес отново сме изправени пред опасности от различно естество. „Това, което днес може да се каже със сигурност, е, че фашизмът наднича отново и под нови форми – каза той.- Фашизмът ограничава свободата на хората и народите. Отново се поставят граници и бариери в Европа, между Европа, между съседите, между братските народи.“

Свои стихове прочетоха поетите Матей Шопкин, Лъчезар Еленков и Лозан Такев.

Слово произнесе  и председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов.

Многочасов концерт с богата програма за всички присъстващи организира Фондация „Устойчиво развитие за България“. Ученици от Руски лицей – София представиха музикално-танцова композиция. Звучаха любими руски и български песни в изпълнение на Грета Ганчева, дует Даниел Спасов и Милен Иванов, Паскал, Джина Иванова, децата от Руския културно-информационен център Устинья Абашкина и Галина Стаменова, Църковен хор от Подворие на Руската православна църква „Св. Николай Чудотворец“, Дмитрий Быстрий, Владимир Маринов, Николай Манолов, Владо Димов и Ника Любецкая, Илия Луков и неговата фолклорна формация „Пирина“.

IMG_3560 IMG_3558 IMG_3554 IMG_3506 9_3

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 50 ГОДИНИ „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ”
Next post НАЦИОНАЛEН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”