МИСИЯТА ДА СИ КРИТИК

 „ЗНАЦИ ПО ПЪТЯ“ – ЕМАНАЦИЯ НА МИСИЯТА ДА СИ КРИТИК

 

 

Анжела ДИМЧЕВА

 

Литературният критик Благовеста Касабова представи своята 26-а книга „Знаци по пътя“ в Литературния салон „Вечери на Кръста“ към НЧ „Пенчо Славейков – 1921” в София. Събитието се състоя на 6 октомври и привлече десетки почитатели на авторката. Както отбеляза водещата Виктория Катранова, „това е 326-ото издание на тази устойчива инициатива“. Тя отбеляза още, че книгите на Благовеста Касабова са като куршуми, те точно попадат в пространството, докосват душата и ние ги приемаме в сърцето си. В книгата са включени статии за 40 автори, която са представяни в устойчивия формат „Вечери на Кръста“, а изданието е дело на „Българска книжница“, с финансовата подкрепа на Лиляна Стефанова Недялкова.

За новия сборник говори поетът Георги Драмбозов, който каза, че авторката е положила огромен литературно-изследователски труд. Подзаглавието е „Срещи и раздели с автори и книги“, защото структурата на книгата е разделена на две: „Срещи“ (за живи наши автори) и „Раздели“ (за починали писатели). С цитати от сборника Георги Драмбозов акцентира на най-важните моменти от статиите за Анибал Радичев, Банко П. Банков, Боян Ангелов, Валя Василева, Весела Василева, Весела Люцканова, Виктория Катранова, Владислав Кацарски, Георги Драмбозов, Георги К. Спасов, Драгомир Шопов, Елка Няголова, Иван Есенски, Иван Странджев, Йото Пацов, Кети Бозукова, Кирил Назъров, Лозинка Йорданова, Маргарита Петкова, Мария В. Николова, Михаил Белчев, Надя Попова, Никола Филипов, Петър Динчев, Петя Цолова, Трендафил Василев, Тодор Каракашев, Христо Ганов, Христо Славов. Обобщение на втория раздел включваше творчеството на Евстати Бурнаски, Цветан Генов, Румен Балабанов, Николай Петев, Евтим Евтимов, Петко Братинов, Петър Караангов, Методи Бежански, Катя Воденичарова, Тодор Коруев и Андрей Андреев.

„Книгата „Знаци по пътя“ е част от летописа, който Благовеста Касабова пише вече десетки години за литературното творчество на България. Както отбелязва критичката, важни са изреченията, които осветяват Пътя към храма – по него Благовеста Касабова оставя своите знаци. Това е пътят към красотата и смисъла на този наш забързан и нелек живот на земята. Той привлича и ще привлича и живите, и мъртвите творци. Да извървим този път докрай. Това е нашето предопределение, нашата награда за всичко преживяно и изразено в проза или мерена реч“ – отбеляза Георги Драмбозов.

В премиерата се включи и издателят Трендафил Василев, който каза, че сред критиците има много, които възхваляват фалшиви стойности. Той припомни думите на Атанас Далчев, че критиката не е само естетическа, но и морална категория.

Когато днес говорим за лавината от пишещи съвременници в онлайн пространството, трябва да си даваме сметка, че не всички могат да бъдат определени като писатели. За 30 години оперативната критика почти изчезна, останаха много малко воини на този фронт. Защото това е компетентен интелектуален труд, който не е заплатен – ако преди 33 години критиката беше политически оцветена, днес тя се подчинява на чисто рекламната стратегия на мощните издателства.

Благовеста Касабова благодари на участниците и на дарителката Лиляна Стефанова Недялкова като обеща, че ще продължи да следи литературния процес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 40 ГОДИНИ ПОЕТИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ
Next post 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ФАНИ ПОПОВА – МУТАФОВА