МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪЗСТАНОВЯВА ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“  

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

ВЪЗСТАНОВЯВА ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА

„НИКОЛА ВАПЦАРОВ“

 

Министерството на културата излиза пред българската общественост с предложение да бъде създадена и утвърдена една престижна награда за поезия на името на големия поет Никола Вапцаров. Той е поет със световна известност, а стихотворенията му са преведени в над 90 страни. Посмъртно е награден със Световната награда за мир, а неговото име носят десетки училища и читалища в страната. Творчеството му е част от нашата национална съкровищница и учредяването на награда „Никола Вапцаров“ от Министерство на културата ще издигне авторитета на този световноизвестен поет сред новите поколения българи, пишат в мотивите инициаторите на проекта. Желанието на Министерство на културата е да учреди едно престижно отличие за най-значимите автори на съвременната изящна словесност, за да се чува по-ясно гласът им, а тяхното творчество да бъде редом с името на Никола Вапцаров и да надживее времето и забравата.   Министерство на културата предлага да бъде създадена награда „Никола Вапцаров“ за високи творчески резултати в областта на поезията, която да се връчва веднъж на три години от министъра на културата. Номинациите за награди да се разглеждат от експертна комисия от представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Кл. Охридски“ и Националния литературен музей – къща музей „Никола Вапцаров“. Предложението е наградата да е художествена пластика, а нейното парично изражение да е 10 000 лева, като необходимите финансови средства бъдат осигурени от бюджета на Министерство на културата. Проектът на наредба и мотивите към него са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на културното ведомство и на Портала за обществени консултации, а срокът за предложения и становища е 30 дни. Международна литературна награда „Никола Вапцаров“ е била учредена през 1979 г. По регламент е била присъждана на всеки пет години на чуждестранни автори за цялостно литературно творчество и за принос в изследването и популяризирането на Вапцаровата поезия. Връчена е за първи път на честването на 70- годишнината от рождението на поета, а след това през 1984 и 1989 г. Сред носителите на наградата са: Ален Боске (Франция), Уилям Мередит (САЩ), Олег Шестински, Владимир Соколов и Едуардас Межелайтис (СССР), Иняцио Бутита (Италия), Ярослав Ивашкевич (Полша), Никифорис Вретакос (Гърция), Амрита Притам (Индия) и др.

Управителният съвет на Съюза на българските писатели приветства родолюбивата инициатива на Министреството на културата, благодари на ръководството му и изцяло подкрепя идеята за възстановяване на държавната награда за поезия „Никола Вапцаров“.

Един коментар към публикацията “МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪЗСТАНОВЯВА ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“  

  1. Подкрепям най-горещо предложението на Министерството на културата. България и светът са длъжни на творчеството и личността на Вапцаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ВЪЗСТАНОВЕНА E НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ХРИСТО БОТЕВ“
Next post ПИСАТЕЛИ ПОЧЕТОХА БОТЕВ С ДВУЧАСОВ РЕЦИТАЛ