МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ „ИЗЯЩНО ПЕРО – 2024“

 На 22 юни в Литературен клуб „Перото“ в НДК бяха връчени наградите „Изящно перо – 2024“, които вече няколко години отличават най-добрите поети и белетристи в Международен конкурс, организиран от Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина в партньорството на Салона за българска култура и духовност – Чикаго.

Главно действащо лице на цялостното провеждане на конкурса е писателката Снежана Галчева – член на Съюза на българските писатели, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго и президент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Тя е и зам.-главен редактор на вестника на българите в Чикаго „България сега“ и има сериозен принос за развитието на българската литература по света.

Иванка Славчева – главен експерт в Изпълнителната агенцията за българите в чужбина, референт за българските общности в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия – говори за нивото на културна организация, което все повече се разширява: „Доказателство е и това събитие, както и много други, където се събират творци от различни краища на света, за да пишат и говорят на български, да мислят за България. Това е най-доброто, което можем да си пожелаем за благоденствието на България“. Иванка Славчева прочете поздравително писмо до Снежана Галчева от Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Тази година в конкурса взеха участие българи, живеещи в Испания, Австрия, Италия,

Франция, Гърция, Австралия, Португалия, Канада, Израел,  Нидерландия, Швейцария, Чехия, Латинска Америка, САЩ и България.

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и Салон за българска култура и духовност – Чикаго, присъдиха

ПОЧЕТНА ГРАМОТА ЗА ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА

КУЛТУРА В ЧУЖБИНА на проф. д-р Златимир Коларов – България

Специалната награда на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, на Ваня Велева – България

ЗА ПОЕЗИЯ

ПЪРВА НАГРАДА

Михаил Цветански – САЩ – „Този свят е любов“

Павлина Павлова – България – „Приемственост“

Катя Кремзер – Австрия – „Цена“

Станка Николова – Австралия – „Новият атлас“

ВТОРА НАГРАДА

Ина Ининова – Швейцария – „Морето ми е рокля“

Севделин Панев – САЩ – „Всичко ще отмине“

Джина Панчева – България – „Теорията на Хъбъл“

Силвия Милева – България – „Свят“

Дарина Проданова – САЩ – „Този свят“

ТРЕТА НАГРАДА

Лилия Маринова – България – „В двадесет и първи век“

Свежа Дачева – Швеция – „Триптих“

Елена Субашов – САЩ – „Есента на живота“

Дачо Господинов – България – „Гълъбите“

Чавдар Ангелов – САЩ – „Имигрант“

ЗА РАЗКАЗ

ПЪРВА НАГРАДА

Весела Сели Райчинова – Израел – „Миг“

Даниела Паскова – България – „Сапунени балони“

Галя Симова – България – „Спасете Хинд“

ВТОРА НАГРАДА

Христина Панджаридис – Франция – „Погребение на миналото“

Никоела Иванова – България – „Илхан и новото време“

ТРЕТА НАГРАДА

Марин Урумов – България – „Книгата“

Валентин Иванов – Германия – „Процесът“2.0:последна дума“

Борислав Ждребев – България – „Балчикаши“

ЗА ЕСЕ

ПЪРВА НАГРАДА

Наско Гелев – САЩ – „Надежда или страх“

ВТОРА НАГРАДА

Людмила Тодорова – България – „За бъдещето с тревога и надежда“

Силвия Ранкова – САЩ – „Светът и новото време“

ТРЕТА НАГРАДА

Николина Барбунова – България – „Светът и новото време“

Нонка Чардакова – България – „Свободата е щастие“

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА АФОРИЗМИ

Мая Цекова – България

След награждаването присъстващите имаха удоволствието да научат най-важното от съдържанието на новоизлязлата книга на Снежана Галчева „Отразена светлина“ – сборник с интервюта и рецензии.

Първата част включва интервюта на авторката с известни български писатели и общественици: Боян Ангелов, Златимир Коларов, Тодор Костадинов, Христо Деянов, Емилия Юкер, Елка Рускоф, Димитър Йовков и др. В разговора на Снежана Галчева с Боян Ангелов фокусът е върху 110-годишнината на Съюза на българските писатели, но се разискват теми и от морално, естетическо и национално отговорно естество: например, липсата на държавни субсидии за творческите съюзи, неглижирането на писателския труд, обезбългаряването сред новите поколения чрез изхвърлянето на класиците на българската литература от учебните програми. „Нашата литература е неизменна част от европейската и това е повод за гордост… Експериментите винаги са водили до създаване на нови образци, ала не бива да загърбваме традицията, нужно е да я обогатяваме и надграждаме, за да съхраним националния облик на литературата“ – казва Боян Ангелов.

Втората част от книгата на Снежана Галчева е събрала нейни рецензии за книги на български автори, пишещи в широкия ареал на българската диаспора по света: Диана Христова-Олива, Георги Николов, Маргарита Мартинова, Михаил Цветански, Райна Манджукова, Калина Томова, Красимира Жечева, Елка Бърдарова, Василен Васевски, Наско Гелев, Христина Въчева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СБП ПРОВЕДЕ ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ ЗА 2023 ГОДИНА
Next post МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ЗА КИРИЛИЦАТА