МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

 Приключи Международният ученически конкурс „Заедно в XXI век“ за учебната 2020/2021 г.

 

За седемнадедсета поредна година  Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България и Организационен комитет проведоха Международния ученически конкурс „Заедно XXI век“. Конкурсът се провежда под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката в Република България.

Стотици деца от всички краища на България взеха дистанционно участие в конкурса. Въпреки обстоятелствата с епидемичната обстановка, учениците от всички възрастови групи с голямо желание и ентусиазъм, под ръководството на своите учители, подготвиха и изпратиха творби в разделите „Реферати“, „Медийни презентации“, „Поезия“, „Проза“, „Рисунки“, „Творби на руски език“.

Тази година темата на конкурса е  „Чрез истина и доверие – към приятелство, солидарност и мир!“

Международните участници в конкурса бяха деца от Молдова /Приднестровие/, които и тази година ни изпратиха много вълнуващи рисунки, презентации, реферати, стихове и есета. Трогателни са творбите на децата от семейства с български корени.

Авторитетно жури от български поети, писатели, историци, художници, музиковеди оцени детските творби и отличи най-добрите.

Тази година поради пандемичната обстановка децата имаха потребност от изява, макар и дистанционно, не само в традиционните раздели на конкурса, но и с рецитация и изпълнение на песни по темата. Благодарности за учениците от СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен за чудесните изпълнения на руски език и за  учениците от 5, 6 и 7 клас на 50 ОУ „Васил Левски“, кв. Драгалевци в София, които със своите изпълнения участваха в изготвянето на оригинални медийни продукти. Несъмнено най-добър авторски филм представи Ясен Цветанов от СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра, дългогодишен участник и победител в нашия конкурс. Памела Петрова от СУ „Козма Тричков“, Враца впечатли с разработен мулти- медиен продукт в помощ на учебния процес.

Оригинална авторска музика – произведението „Легенда“ представи ученикът Кристиан Матев от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Актуална авторска песен представи ученичката Пресияна Попова от ВГ „Импресия“ към СУ „Козма Тричков“, гр. Враца.

Задълбочени разработки и изследователска дейност представиха учениците от Клуб „Клио“ на ПГХТТ, гр. Пловдив Гергана Миланова и Владимир Благоев. Учениците Дефне Риза от Клуб „Журналистика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“, Никол Хачапуридзе, Есра Мехмед, Петек Кадирова, Стефани Хаджиниколова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив, Вероника Георгиева и Преслава Руменова от ПГЯЕ „Игор Курчатов“, гр. Козлодуй впечатлиха със своето лично отншение в своите есета по темата.

В раздел „Рисунки“ се открояват творбите на децата от Арт Школа „Живопис“ към Военен клуб, гр. Казанлък; от школата за изобразително изкуство „Арт Попово“; на участниците от Бендерския дворец за детско-юношеско творчество, от центъра за детско-юношеско творчество гр. Рыбница, от Тираспол и др.

Организаторите на конкурса благодарят на всички ученици участвали в конкурса. Благодарим и на техните учители и родители, които помогнаха на децата за подготовката и дистанционното им участие. Надяваме се и на бъдещите им участия! Поздравяваме победителите!

Предвид eпидемичната обстановка и тази година няма да можем да проведем тържественото награждаване на победителите и гала-концерт в София, каквато е дългогодишната традиция. Здравето е най-важно! Грамотите за победителите и техните учители ще бъдат изпратени по пощата.

Списък с наградените деца и учители ще може да намерите на сайта на СБУ и Националния дворец на децата.

 

Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.31, 2021
Next post ПИСАТЕЛСКИ ОТЛИЧИЯ ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ