МЕЖДУНАРОДЕН МОСТ НА ДУХОВНОСТТА

В две поредни дати, на 11 и 19 май тази година, в навечерието на празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий, по инициатива и под егидата на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова у нас се проведе виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“. В първия ден на видеоконферентната връзка президентът Румен Радев приветства участниците и се включи в разговора с думите „България трябва да укрепва връзката си с достойните творци, пренесли на хиляди километри българското слово, азбука и дух“. Румен Радев добави, че като „интегрират в творчеството си успешните обществени модели, ценности и принципи на държавите, в които се намират, писателите от своя страна дават своя принос и за демократичния път, по който върви България“.

Целта на срещата, както личи от нейното мото, бе да се обменят мнения и идеи между наши майстори на словото в диаспората от отдалечени краища на света и с видни представители на националната духовност.

Партньор на инициативата е Национален дарителски фонд „13 века България“. Директорът на фонда Слава Иванова представи успешно реализирания проект за издание на български език на един от най-тиражираните детски романи в САЩ „Добри“, илюстриран от българския художник Атанас Качамаков, който е и главен герой в творбата.

Участие в срещата взеха председателят на СБП Боян Ангелов, председателката на СБЖ Снежана Тодорова, председателката на Дружеството на испаноговорящите журналисти у нас Къдринка Къдринова, проф. Валери Стефанов – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и директор на Университетско издателство, Георги Н. Николов – литературен историк и критик, автор на две антологии и „Енциклопедичен справочник“ на българските писатели по света.

От името на писателската общност мнения обмениха председателят на Лигата на българските писатели в САЩ и по света Ангел Колев, основателката на Салона за духовност и култура в Чикаго – Снежана Галчева, журналистът Иво Иванов, университетският преподавател и белетрист от Еквадор Владимир Стоичков, Гергана Егова-Динева от Канада, Михаил Кръстанов и Илко Минев от Бразилия, Мария-Соня Кристофф от Аржентина; творците от Австралия – Мария Стайкова, Станка Николова и Н. Пр. Светлозар Панов. От София, пред екраните на техните компютри се включиха писателите Марион Колева и Михаил Михайлов, дълги години живели и работили на африканския континент.

Общото мнение на изказващите се бе, че е необходимо да бъде учреден Български национален културен институт, чиято основна цел е създаването на всеобхватна политика за българите в чужбина, разширяване културното влияние на България по света, а под неговата стряха да си дават среща най-добрите творчески представители.

 

Първата част на конференцията може да бъде гледана от този линк: https://www.youtube.com/watch?v=EWYILoR8c3Y, а втората: https://www.youtube.com/watch?v=uQuJsfO5C4E

Соб. инф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.19, 2021
Next post 25 ГОДИНИ ОТ ИЗДАВАНЕТО НА КНИГАТА НА ОТЕЦ САРЪЕВ