МАТЕЙ ШОПКИН – НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА

МАТЕЙ ШОПКИН – НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ „СЛАВ ХРИСТОВ КАРАСЛАВОВ”- 2023

 

На 13 октомври се проведе Церемония по връчване на Национална литературна награда за поезия на името на „Слав Христов Караславов”.

Гости, ученици от ОУ „Георги Караславов“ кв. Дебър и домакини поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов в центъра на квартал Дебър и по традиция посетиха къща музей „Георги Караславов“.

От 18 часа във фоайето на Образцово „НЧ Св. Св. Кирил и Методий-1894г.–гр. Първомай” се проведе десета юбилейна Церемония по връчване на наградата. С голямото отличие бе удостоен Матей Шопкин.

Наградата, придружена от Диплом и Знак на града, връчи Радослава Ставрева – временно изпълняващ длъжността кмет на Община Първомай.

От името на читалищните деятели Специалната награда „Муза” за поезия  и Диплом връчи Ана Сиракова –председател на Образцово „НЧ Св.Св. Кирил и Методий-1894г.-гр. Първомай”.

Лауреатът Матей Любенов Шопкин е роден на 29 септември 1938 в село Долна Липница, Великотърновска област и тази година отбелязва своя 85 годишен юбилей. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е във вестник „Студентска трибуна”, Радио София, вестник „Литературен фронт”, издателство „Народна младеж”, Националния литературен музей. Бил е секретар на Съюза на българските писатели по въпросите на поезията, председател на Столичния съвет за култура, главен редактор на списание „София” и на алманах „Янтра” – Велико Търново. Пише и публикува стихове от ученическите си години. Като войник издава първата си стихосбирка „Двадесета пролет”. Автор на повече от 60 книги – поезия, публицистика, стихове за деца. Пише и литературна критика. Носител на националните литературни награди: „Пеньо Пенев”, „Николай Хрелков”, „Цанко Церковски”, „Иван Нивянин”, „Георги Джагаров”. Негови стихотворения са превеждани на редица чужди езици. Най- новите са на японски език. На руски език има издадени седем стихосбирки. Матей Шопкин е удостоен с почетното звание „Следовник на народните будители”. Носител на ордените: „Кирил и Методий” първа степен, „1300 години България” и на „Златен Есенински медал” – Русия. Неговият житейски и творчески символ са стиховете:

     „И българин завинаги оставам!

     Завинаги!…До края на света!”

Произведения на лауреата  прозвучаха в изпълнение на ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров”. Стихове на Слав Хр. Караславов прочетоха ученици от ПГСС „Васил Левски” в града.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.30, 2023
Next post ПАВЛИНА ПАВЛОВА /НОВИ СТИХОТВОРЕНИЯ