МАРОКО – БЪЛГАРИЯ: НОВА ЕРА В КУЛТУРНАТА ПОЛИТИКА

„Там, където дипломацията не успява, остава жената…” – тази арабска поговорка е ключова за разбирането защо духът на мир и толерантност владее в международните отношения, когато начело на важни институции са жени. Независимо как се развиват икономическите отношения между Кралство Мароко и Република България, има един решаващ фактор за културно взаимопроникване. Това е личността и дейността на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на арабската държава у нас. Тя е известна в дипломатическите среди с пристрастието си към дейците на изкуството и с меценатската си дейност, особено сред франкофонския свят, където е отличавана в посока опознаване на Кралство Мароко във всички аспекти: политически, икономически, културни, туристически, исторически.
Затова не е изненада, че Световният съвет на мароканските жени избра да започне нова инициатива именно в посолството в София: на 3 януари в резиденцията на Кралство Мароко се проведе Първи дипломатически културен салон на тема „Жените и тяхната роля в насърчаването на културните и дипломатическите отношения между държавите”. Патрон на събитието беше Негово величество цар Симеон Сакскобургготски, а инициативата е в сътрудничество със Съюза на българските писатели, Съвета на мароканската общност в чужбина и Фондация „Хасан II за мароканците, живеещи в чужбина”. Повече от 200 представители на дипломатическите среди, франкофонски и културни организации присъстваха на проявата, която е подкрепена и от Сдружение „Спектър 21 век”, списание „Дипломатически спектър”, танцова формация „Софистик-живо” и Асоциацията на преподавателите по френски език в България.
Важен акцент в програмата беше подписването на Договор за разбирателство между Съюза на българските писатели и Световния съвет на мароканските жени. В документа се казва, че литературата е важен фактор за опознаване между народите на България и Мароко, а целта е разбирателство и сътрудничество между писателите и културните общности. В рамките на предстоящите инициативи ще бъдат организирани посещения на български писатели в Мароко и на марокански у нас, презентации и преводи на книги на двата езика (особено антологии), конференции, семинари, фестивали и уъркошопове. Договорът беше подписан от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и Надя Якин – председател на Световния съвет на мароканските жени.
В словото си Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи подчерта, че за нея е чест да бъде домакин на този висок форум, в който участват видни представители на културата и новите технологии от двете страни: учени-изследователи, писатели, художници, музиканти, инженери, експерти в културната политика. На публиката бяха представени гостите от Мароко: известни университетски преподавателки и писателки, пристигнали в София специално форума.
Председателят на СБП Боян Ангелов удостои посланик Закия Ел Мидауи с Почетен плакет за развитие на българо-мароканските литературни връзки, подчертавайки: „От името на 106-годишния Съюз на българските писатели поздравявам приятелите от Мароко! Нашите две държави са разделени на хиляди километри, но и България, и Мароко са наследници на 8-хилядна култура. Щастливи сме, че можем да покажем днес поне част от нашите постижения”.
В проявата се включи и Екатерина Павлова – гл. ред. на сп. „Дипломатически спектър”, която разказа как благодарение на посланика на Мароко се развива тяхната инициатива „Покажи традицията! Подари празник!”, а мароканските традиции са представени в Чепеларе, Момчиловци, Трявна, Борино, Казанлък и София. От своя страна, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи награди част от участниците в Първия дипломатически културен салон с плакети, картини и автентични марокански сувенири. Сред наградените бяха и българските писатели: Боян Ангелов, Хайри Хамдан, Здравка Евтимова, Аксиния Михайлова, Димитър Христов, Златимир Коларов, Гергина Дворецка, Анжела Димчева. След официалната част последва ревю на оригинални марокански кафтани и фолклорна програма от български народни песни и танци.
Световният съвет на мароканските жени планира Вторият дипломатически културен салон да се проведе в Делхи, Индия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 39-40, 2019
Next post БОТЕВ БИЛ ДОКАРАЛ БАТАШКОТО КЛАНЕ