ЛУДИЯТ ВЕК НА ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА

Американският център на Столична библиотека не успя да побере почитателите на поетесата Лиляна Стефанова, които дойдоха да споделят вълнуващото събитие – представянето на автобиографичния роман „Моят луд век“. Премиерата се проведе в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право и събра читатели от цялата страна и представители на различни културни и литературни организации.
Книгата „Моят луд век“ представиха журналистът Валерия Велева, авторът Лиляна Стефанова и издателят Виктория Бисерова.
В откриващото си слово журналистът Валерия Велева определи романа „Моят луд век“ като една откровена история, белязана с много болка, кръв и сълзи. Тя изрази възхищението си от авторката Лиляна Стефанова за нейната невероятна устойчивост и за начина, по който тя излиза от всяка една житейска ситуация – с усмивка.
„Щастлива съм, че моят луд век вече не е само мой. Щастлива съм че съм тук с вас в този знаменателен за мен ден. Вие ми давахте кураж да разкрия богатството на моя луд век. Писах романа, обладана от мечтата моят луд век да стане съюзник на бъдещето. Днешните и утрешните млади поколения да се опрат на неговата духовна сила, на неговите победи и поврати, на делата и постиженията на велики личности, за да изградят един по-съвършен и по-справедлив свят“, каза авторът Лиляна Стефанова. Издателят Виктория Бисерова изтъкна, че неслучайно е избрала премиерата да се проведе в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право – ден, посветен на литературата, четенето и културния прогрес на човечеството. „Именно денят преди тази символична дата за световната литература е най-добрият момент да представим този роман-шедьовър, защото ние в „Ентусиаст“ мислим за Лиляна Стефанова като за нашия Сервантес и нашия Шекспир.“
Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов определи авторката като един невероятен, дълбок, чист, емоционален поет. „За мен лично творчеството на Лиляна Стефанова не може да бъде ограничено до националната литература. Тя е човек на света“, заяви той.
Литературоведът Панко Анчев изрази благодарността си към авторката за възможността, която му е дала да проследи всички етапи от създаването на романа и да бъде част от творческия й процес. „Това е епичен роман, събрал преживявания и случки, които са не само нейни лични, а и наши. Този роман трябва да бъде оценен като събитие, защото той е много значим за нашата литература и за нашата култура.“
Поетесата Анжела Димчева проследи поезията на Лиляна Стефанова през годините от гледна точка на любителите на поезията на XX и XXI век. Тя говори за влиянието, което има творчеството на поетесата върху читателите от цял свят и направи кратък обзор на популярността й не само в архивните писма, но дори в съвременните канали за комуникация – интернет, социални мрежи, блогове.
Силни, емоционални и красиви думи сподели за авторката на романа „Моят луд век“ поетът Никола Инджов, а поетесата и журналист Ива Николова прочете откъс от книгата пред развълнуваната публика.

20160422_182543 20160422_182839 20160422_184133 20160422_185233 20160422_185856 20160422_181724 20160422_181715

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СЛАДКОДУМНА КНИЖКА ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
Next post ДВЕ ДУМИ ЗА ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА