ЛОМСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН КРЪЖОК „ГЕО МИЛЕВ“

Юлий ЙОРДАНОВ

Сред многоликата панорама на културния живот на Лом своето място заема създаденият през 1933 година литературен кръжок, приел за патрон името на поета Гео Милев. Тогава шепа млади ломчани, влюбени в литературата, изкушени от дерзанията си с перото и белия лист, полагат основите на днешния литературен клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856”. Той е правоприемник на създадения на 22 февруари 1933 година в магазина на представителя на шоколадовата фабрика „Щастие” Йордан Йосифов – Дудурката литературен кръжок „Гео Милев”. Това е най-старото в провинцията на България сдружение на пишещи.

Инициативата за кръжока, събрал литературни творци от региона, принадлежи на Пантелей Йорданов Пантев, който по това време е служител в Ломската митница. Кой би предполагал, че от този митнически магазинер един ден ще излезе големият български литературен критик, историк и теоретик, дал си псевдонима Зарев. Идеята му подкрепят Константин Пастърмаджиев, Иван Фичев и други. На учредителното събрание Пантелей Зарев запознава приятелите си с целите и задачите, които си поставят. Присъстващите пишещи след кратки дебати одобряват идеята. Нещо повече – те изразяват радостта си, че ще имат свое гнездо, където да могат да споделят вижданията си за литературата, да обсъждат написаните си творби, като сами бъдат критици на себе си. .

Първото събиране на кръжока след неговото учредяване е на следващия ден – 23 февруари. Тогава участниците написват колективно писмо до софийския кръжок „Христо Смирненски”. След това обсъждат разкази на Пантелей Зарев и Любен Ръбински, и стихове от Иво Ифин.

Подетото дело на ломчани с учредяването на свое писателско сдружение намира последователи и в други населени места в държавата. Не след дълго и творците от Враца създават свой кръжок. В същото време се засилват връзките на младите автори на поетични и белетристични произведения с редакторите на вестник „РЛФ”. Плод на сътрудничеството са публикувани разкази, стихотворения и рецензии на провинциалните литератори Иван Фичев, Пантелей Зарев и др. Без съмнение литературният кръжок “Гео Милев” изиграва важна роля за изграждането на бъдещите творци от крайдунавския град. Той се явява забележителна страница в историята на българската литература, в която родният ни Северозапад дава своя достоен принос.

През годините напред клубът върви през върхове и долини. Няколко пъти сменя името си: „Николай Хрелков“, „Пеньо Пенев“, а сега е „Кръстьо Пишурка“. От есента  на 1974 съм негов художествен ръководител и винаги ми е правило впечатления, че ломчани от различни възрасти изпитват горещото желание да покажат своите творчески заложби. Най-добрият атестат са участията ни в международни, национални и регионални конкурси. Само през сезона 2022-2023 година творците представиха свои произведения в 56 конкурса, където журитата им присъдиха 48 награди. Андриана Андреева, Ангелина Цанкова, Александър Александров, Анжела Борисова, Мариета Емилова и Юлий Йорданов имат издадени книги. А двама от членовете на клуба са членове на Съюза на българските писатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА ЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ
Next post ТЕЖКА ЗАГУБА ЗА БЪЛГАРСКАТА ИЗЯЩНА СЛОВЕСНОСТ