ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ В КОЗЛОДУЙ

ПРЕМИЕРА НА „ДУНАВСКИ ПРЕДЕЛИ“

 

На 18 юни Община Козлодуй беше домакин и съорганизатор на Международна среща на писатели от дунавски държави, осъществена от Съюза на българските писатели с подкрепата на Министерството на културата.

На срещата в Козлодуй се състоя премира на антологията „Дунавски предели”, издадена от издателство „Български писател”.

Писателската делегация бе посрещната от зам.-кмета на община Козлодуй – г-н Николай Николов и представители на общинска администрация от дирекция „Хуманитарни дейности”. „Радвам се, че посрещаме творци от различни държави в нашия красив град”, каза г-н Николов.

Поетите посетиха Ботев парк и музея „Новата станция на България”, където Николай Пачев изнесе беседа за историята на козлодуйския бряг и за Ботевата чета.

Представянето на книгата и литературното четене се състояха в салона на Националния музей-параход „Радецки”. Благовеста Касабова, която е родом от Козлодуй, говори за литературните традиции на региона. Свои творби прочетоха  Мирослав Биелик и Мирослав Демак от Словакия; Радомир Андрич и Нина Симич от Сърбия; Дмитрий Бураго от Украйна; Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Атанас Звездинов, Мая Панайотова и Димитър Христов, който бе водещ на четенето. В срещата участваха и Румяна Нейкова, и Рилка Терзиева от Козлодуй, които също прочетоха свои произведения.

Председателят на ОбС Козлодуй, г-жа Мая Занева, поздрави участниците в международния форум от името на ръководството на Община Козлодуй и сподели впечатленията си от литературното четене.

Гостите бяха развълнувани от факта, че са на козлодуйския бряг, неразривно свързан с героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.Козлодуй18.6.2019

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЕЗИЯ НА БОЖЕСТВЕНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ
Next post БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ В ПОЕТИЧНА ПРЕГРЪДКА