ЛИТЕРАТУРНА СРЕЩА В гр. ЕЛИН ПЕЛИН

Когато литературата достига до по-малките населени места, това винаги е важен знак за нормален диалог и политика, обърната към хората. Съюзът на българските писатели е създал свои подразделения из цялата страна, но все още има градове, където няма такива, а единствено литературни клубове осъществяват връзката с почитателите на словото. Такъв клуб, ръководен от поета Кирил Назъров, съществува от години в гр. Елин Пелин. По негова идея и със съдействието на кмета на общината доц. д-р инж. Ивайло Симеонов беше организиран литературен десант в Общинска библиотека – гр. Елин Пелин. Гостите бяха посрещнати лично от кмета, а за бъдещи творчески взаимодействия те разговаряха близо час с г-жа Райничка Николова – зам.-кмет по „Образование, хуманитарни и социални дейности“. Групата, водена от Боян Ангелов – председател на СБП – представи три новоизлезли книги на различни издателства, спечелили финансиране по програма „Помощ за книгата – 2022“ на МК. Заглавията са „Истинско време“ (Разказвачи 2021) – сборник на издателство „Български писател“, „Отново да ме обикнеш“ – лирика от Боян Ангелов, издателство „Богианна“, „Дипломация чрез литература“ – монография от Анжела Димчева, ИК „Изида“. Интересът наистина беше изненадващ – присъстваха десетки почитатели на поезията, млади писатели, както и членове на Литературния клуб. Събитието беше открито от Силвана Кръстева и се водеше от Кирил Назъров, който представи гостите. За сборника „Истинско време“ и монографията „Дипломация чрез литература“ подробно говори Благовеста Касабова. За поезията на Боян Ангелов прозвуча аналитичен текст от Анжела Димчева. Поетите прочетоха и свои стихотворения.

Боян Ангелов обяви, че тази година СБП чества 110 години от основаването си и разказа за ролята на Елин Пелин като председател на Писателския съюз. Подчерта хуманистичната му роля за спасяване на българските евреи, защото през есента на 1940 г. той изпраща писмо до Народното събрание срещу Закона за защита на нацията.  Боян Ангелов съобщи, че СБП в момента разполага с 20 действащи договора с чуждестранни писателски организации  в Италия, Германия, Азербайджан, Китай, Турция, Полша, Швейцария, Унгария, Сърбия, Словения, Русия, Украйна, Пакистан, Мароко, Словакия, Бразилия, Аржентина…

„Защо СБП издава всяка година сборници с поезия и проза? Тези издания са полезни, за да виждат читателите и критиците новите тенденции в литературата ни“ – подчерта Благовеста Касабова. Тя разказа и подробности за Международните писателски срещи (1977 – 1986), на които е посветена книгата „Дипломация чрез литература“: „Няма в световната култура толкова значителни форуми, събрали писатели от цял свят. Тази книга ще остане в историята на България. Тук са имената, изказванията и позициите на световноизвестни автори. Значението на надслова „Мирът – надежда на планетата“ и тогава, и сега е важно“.

„Писателските срещи имат своя апогей през 80-те години на 20 век. Но и днес нашият писателски глас се издига за добросъседство и мир в Европа чрез декларация, която разпространихме преди една седмица“ – обобщи Боян Ангелов.

А в неговата нова стихосбирка „Отново да ме обикнеш“ са събрани стихове за любовта, която никога не свършва – без значение от броя на влюбванията, стотиците отминали сезони, сладките или горчиви години, преходните възходи и неизбежните пропадания. Своя собствен портрет Боян Ангелов нахвърля с най-немилостива четка в стихотворението „Поетът“, а отговорът от историко-културната памет на цивилизацията го дава съдбата на Андре Шение в едноименното стихотворение, което завършва така: „Сладка е кръвта на поета“. Последното стихотворение в книгата носи заглавието „Неизбежност“ – то е замислено като епиграф и обобщение, житейският път е едновременно възторг и поклон към най-добрия от възможните светове…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 175 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА ГЕОРГИ ДРАЖЕВ
Next post НОВИ МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ НА СБП