ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР В ПАНАГЮРИЩЕ

По покана на Общината и общинската библиотека „Стоян Дринов” в Панагюрище – столицата на „Априлий 1876” гостува писателят Юлий Йорданов. В негова чест общинската библиотека организира литературната вечер „В творческия свят на Юлий Йорданов”.

Юлий Йорданов е задълбочен изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад, съответно област Монтана и родния му град Лом. Доказателство за това са 18-те му книги с литературна критика и литературна история. Сериозно стойностни са изследванията му: „Писателят Змей Горянин – потъналото злато в дебрите на забравата”, „Сплетител на бунтовния дух”, „Съдба, прободена от перото”, „Чудотворството, наречено изкуство”, „Дарове на дарбата”, „Явлението „Торлашки напеви”, „Коваленко Петков – хронистът на Голинци”, „Перлата на перото”, „Оазис, държащ буден духа български”, „Ломчани, които не бива да забравяме”,  „През февруари при бащата на „Януари”, „Босоног по стърнището на белия лист”, „Северозападни опуси за талантливостта”, „Ключът за душата” и още, и още…  Някои от тях вече са библиографска рядкост и авторът, поради големия интерес, ще трябва да направи нови издания или да продължава да забива палешника на своето перо все повече и повече…“ – каза в творческия портрет на госта главният библиотекар Стефан Рапонджиев.

Ръководителят на библиотеката връчи на Юлий Йорданов наградата, която журито на националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов”, организиран от общинската библиотека „Стоян Дринов”, му присъди като лауреат на литературното състезание.

Дълбоко развълнуван, Юлий Йорданов сърдечно благодари за поканата и за присъдената му награда. След това говорѝ за своите търсения и насоките на неговите изследователски цели, които си е поставил в областта на литературната критика и литературната история. „В работата си като изследовател винаги съм се стремял да обърна внимание не на автори с национално признание, а на автори, останали в сянката им или, с други думи казано, са страдалци на своето време. Случайно ли Димитър Иванов, известен на четяща България – пък и не само на нея – с псевдонима Елин Пелин – с трепереща от гняв ръка е написал: „Ако в България се роди гений, то това ще е геният на завистта!” И това важи не само за моя край, а и за цяла България, като се позовавам на казаното от чеха Константин Иречек, наблюдавал преди повече от век ставащото у нас: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората, да се преследват един друг и да развалят един другиму работата!”

Ето така се родиха изследванията ми за Змей Горянин, Коваленко Петков, Йордан Радичков, Димитър Илиев, проф. Тодор Боров, Кръстьо Пишурка, Яна Язова, Кирил Петров…“ – посочи Юлий Йорданов.

Участниците в литературната вечер зададоха на госта множество въпроси и получиха изчерпателни отговори. Той посети и исторически обекти в Панагюрище, свързани със субектите на неговите изследвания.

 

  Лилия Христозова

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ЛИДИЯ НИКОЛОВА
Next post НАЦИОНАЛЕН KОНКУРС ПОСВЕТЕН НА ЕКЗАРХ АНТИМ I