КУЛТУРНИ ТВОРЦИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИ „ЗЛАТЕН ВЕК“

КУЛТУРНИ ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИ „ЗЛАТЕН ВЕК“ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

 

 

Министърът на културата Найден Тодоров връчи традиционните награди „Златен век“ на ведомството. На церемония днес в галерия „Средец“ бяха раздадени 55 отличия. На събитието присъстваха заместник-министрите Марина Василева и доц. Пламен Славов, както и голяма част от наградените.

„Неслучайно се опитваме да свързваме нашите награди с 24 май. Защо? Защото хората на културата, хората на изкуството са онези, които ни правят нация. Онези от малкото, които днес ни карат да сме горди. Днес нямаме много поводи да бъдем горди. Но вие, вие сте повод за нас всички да бъдем горди. Един много особен ден е 24 май. Не е на освобождение, не е на независимост, не е на съединение. И въпреки това, това е най-големият ни празник, защото ако нямаме дух, ако нямаме култура, какъв народ ще бъдем тогава… Културата обаче има винаги нужда от водачи. Хора, които да бъдат светлина за останалите. Днес ние сме се събрали тук, за да почетем вас като хора, които осветяват пътя на останалите. Искам да ви благодаря за това, което правите, за това, което сте правили и за това, което се надявам, че ще правите, защото благодарение на вас България ще продължи напред“, каза министър Тодоров.

Със „Златен век – огърлие“ са удостоени Георги Йорданов – политик и интелектуалец, министър на културата с кратко прекъсване в периода 1982-1989 г.; Ицхак Финци – актьор, едно от най-разпознаваемите лица на българската театрална сцена, снимал с в десетки наши и чужди филмови продукции; Иван Гарелов – журналист, дългогодишен водещ на обзорното политическо предаване „Панорама“ на БНТ; проф. Боянка Арнаудова – музиковед, професионален педагог и критик, дългогодишен преподавател по оперна драматургия и история на музиката в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“; Владимир Пенев – актьор с многобройни роли в театъра и киното; Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, автор на 33 поетични книги, както и на книги с историко-философска и литературнокритическа насоченост, сценарист и преводач от няколко езика и проф. д-р Стоян Денчев – учен, общественик, дипломат, дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПЕСИМИСТ ПО РАЗУМ, ОПТИМИСТ ПО НЕВОЛЯ
Next post ЗАПАЛВАНЕ НА СНЕГОВЕТЕ