КОНКУРС ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ I

В КОНКУРСА МОГАТ ДА УЧАСТВАТ ХОРА ОТ 5 ДО 105-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

 

 

 

С благословението на Видинския митрополит Даниил

Видинската митрополия,

Фондация „Читалище”,

списание „Читалище”

и дружество „Будители” в област Монтана

 

о б я в я в а т

 

К О Н К У Р С

на тема

Ще бъда блажен,

ако възкръсне България

за нов свободен живот!“,

посветен на живота и делото на екзарх Антим I

 

Целта на творческото състезание е да увековечи делото на първия и многозаслужил български екзарх (от 1872), виден политик, общественик и Видински митрополит, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Той е една от видните български личности, които възраждат и укрепват България като държава на духа. Да се насочи вниманието на младите и възрастните хора към истинските духовни ценности и непреходни християнски добродетели, които ще ги облагородят, извисят и утвърдят в любовта към Бога и ближния.

В конкурса могат да участват хора от 5 до 105-годишна възраст в следните категории: 5-7, 7-11, 11-19 и над 19 години. Те ще се състезават в жанровете: поезия – стихотворение, белетристика – разказ, публицистика – есе, рисунка и кинофилм. Всеки участник може да участва с по едно авторско произведение. Специално жури от известни писатели – членове на Съюза на българските писатели и изкуствоведи – ще оценява представените произведения. Победителите, класирани на първо, второ и трето място във всяка възрастова категории ще получат награди. Специална награда ще връчи  Видинската митрополия, Фондация „Читалище” и дружество „Будители” в област Монтана. Предвиждат се и поощрителни призове. Медийният партньор – списание „Читалище” ще публикува на страниците си наградените творби.

Всеки участник трябва да изпрати до 1 декември 2022 година на имейла mitropoliavd@abv.bg или на адреса на митрополията Видин 3700 ул. „Баба Вида”№ 11 своята творба, отбелязвайки трите си имена, точен адрес и телефон за връзка.

За повече информация звънете на телефон 0898 713 342 Мария Ангелова за контакти.

Отчитането на конкурса ще стане в навечерието на Рождество Христово. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на страницата на Видинска митрополия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 1 ОКТОМВРИ – ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА
Next post ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР В ЯМБОЛ