КНИЖОВНО ДАРЕНИЕ ЗА КЮСТЕНДИЛ

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Napraviha-novo-darenie-za-knizhovnoto-bogatstvo-na-Kyustendil-1466133

Направиха ново дарение за книжовното богатство на Кюстендил. За десета поредна година и за трети път през 2022 г. издателство „Захарий Стоянов“ и големият дарител Бойко Недялков направиха дарение за Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ и читалищата. Събитието се състоя в „Синята зала“  на кюстендилското читалище „Братство“, в която се събраха съмишленици, дарители, автори, представители на културни институти, граждани.
„Това е инициатива по вдъхновената идея на Бойко Недялков, тя се развива вече в продължение на десет години. Регионалната библиотека да получава няколко пъти годишно мащабни дарения на съвременна българска литература, класическа литература, преводна, художествена, справочна, детска – литература от всички жанрове. Сериозна литература със значими художествени достойнства“, каза основателят и ръководител на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски.
По думите му дарението е от над 350 тома. Става въпрос за класици и по-модерна класика. Днешното събитие е посветено на Николай Хайтов и  Антон Дончев.
Свои стихове прочетоха Петър Андасаров,Боян Ангелов и Иван Гранитски,  чиито нови книги бяха част от дарението.
„Това е поредно дарение, за което сме много благодарни. Повече от десет години датират тези дарения, но в последните две години те зачестиха. Те ни даряват книги и се превръщат в най-ценните части на нашите библиотечни фондове и колекции“, каза директорът на Регионалната библиотеката в Кюстендил София Пейчева.

 

Венцеслав Илчев,

Агенция „Фокус“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАГРАДА ЗА ПОЕТА СТАНИСЛАВ ПЕНЕВ
Next post КАЛИНА ТОМОВА (ЧИКАГО, САЩ) /СТИХОТВОРЕНИЯ