„КНИГОМАНИЯ“ ВЪЗРАЖДА ВАНЯ ПЕТКОВА

„КНИГОМАНИЯ“ ВЪЗРАЖДА ВАНЯ ПЕТКОВА С ПОЕТИЧНАТА АНТОЛОГИЯ „АЗ СЪМ СИРИУС“

 

Издателство КНИГОМАНИЯ пуска стихосбирка – антология на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Книгата излиза за 80-годишнината от рождението ѝ, а представянето ѝ е на 26 април от 18,00 ч. в Съюза на българските журналисти. Тогава стартира честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната.  „Аз съм Сириус“ – съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наопаки по хронология, където началото е всъщност краят – „Пиратски стихове“ беше последната стихосбирка на авторката, издадена приживе, написана в Родопите. Това е първата глава на настоящата стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните ѝ години, така и творби от „Синята книга“ в стил „маринистика“ с ясно изразеният афинитет на авторката към нейната вечна любов – морето. Последната глава „Сбогуване“ всъщност е писана в началото на кариерата ѝ, но е толкова пророческа, че съставителите на книгата решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.  Главата „Сириус“ обединява две от най-лиричните книги на авторката – нашумялата през 1967 г. „Грешница“ и „Страсти“, в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките ѝ фази –  силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките ѝ разочарования. „Венсеромос“ – е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка – победата на справедливостта. „Арменска песен“ – е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя – Армения.

Най-необичайното в този сборник е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията „Аз съм Сириус“, като ни показват една неизвестна страна на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни, станали хитове. Стихосбирката „Аз съм Сириус“ е  голямо предизвикателство за композитори и певци, наситена от стихове, които можеш да запееш още при самия прочит.

Сборникът „Аз съм Сириус“ е вдъхновен от култовото автобиографично стихотворение на поетесата Ваня Петкова – „Сириус“, където авторката изразява всичко онова което е!

„Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света“.

Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса отстояваща както в творчеството си така и в живота справедливостта, правдата и чистата любов. Критиците я определят като „амазонката“ на българската литература.

„Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма –

има само погледи мъгливи или ясни“.

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на миналия век с най-лирична поезия, завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по стил, висота на своя поетичен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет на филм, който читателят с яснота си представя, докато чете произведението. Съставителите на първия антологичесн сборник на поетесата Ваня Петкова ще зарадват почитателите на поезията с едно нетипично представяне на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва уникалната стихосбирка. Представянето на „Аз съм Сириус“ започва с мултимедиен филм с абсолютно неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря ѝ – Оля Ал-Ахмед и внука ѝ – Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма – представяне, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко! Изложба от 33 рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите на всяко представяне във всеки град, както в антологията „Аз съм Сириус“, илюстрирана фактически от авторката. Извадените от архива на поетесата уникални исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Странно е пророчеството на авторката – не само че любовта и чувствата са си същите, но дори войните в света са си все същите и реално нищо не се е променило. Така, поезията на Ваня Петкова остава винаги актуална и вечна, а авторката – незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на КНИГОМАНИЯ, както и он-лайн от всички платформи на издателството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРЕДСТОИ 80-ГОДИШНИНАТА НА ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ
Next post Честито Възкресение Христово!