КИТАЙ И БЪЛГАРИЯ – ВЗАИМОПРОНИКВАЩИТЕ КУЛТУРИ

През 2019 г. се навършват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

Анжела ДИМЧЕВА

 

 

Колко са китайските писатели? Няма да се изненадате: 1 милион автори! Шефовете на професионалната писателска гилдия посетиха Съюза на българските писатели и разказаха как функционира тази мегаструктура – 31 регионални съюза на провинциите и 4 мегаполиса, какви литературни жанрове са предпочитани от новите поколения, от кои езици се превежда най-често в Китай, а и къде те биха искали да видят книгите си преведени.

Само няколко дни след визитата на китайския премиер Ли Къцян, в България пристигна делегация от видни китайски творци. Посещението беше по покана на Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и е част от формата „16+1” за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Посещението беше резултат от договор между СБП и Асоциацията на китайските писатели, чийто зам.-председател Йен Дзинмин е и главен редактор на в. „Изкуство и литература”. Именно той преди две години посрещна Боян Ангелов, Здравка Евтимова и Иван Гранитски при посещението им в Пекин.

Сега китайската делегацията, водена от г-н Йен Дзинмин, пристигна в София от Букурещ, където са проведени разговори за съвместна дейност. Шестимата китайски писатели бяха приети от зам.-министъра на културата Амелия Гешева и обсъдиха възможности за разширяване на двустранните отношения в областта на преводите. В състава на делегацията бяха г-жа Лин Набей, г-н Чън Чуан, г-н Шъ Цайфу, г-жа Лиу Тин и г-жа Чан Июаниуан.

След срещата на 12 юли в Министерството на културата гостите посетиха Пловдив и изразиха желание да вземат активно участие в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата”. На 13 юли в София се проведе тричасова среща с български писатели в сградата на СБП, в която взеха участие акад. Антон Дончев, Димитър Христов, Георги Константинов, Надя Попова, Павлина Павлова, Трендафил Василев, Здравка Евтимова, Димитър Васин, Светослав Нахум, Христо Караславов, Ирина Велева, Минко Танев, Стоянка Боянова, Боян Бойчев и др.

Боян Ангелов награди и шестимата китайски писатели с почетния знак на СБП. Те получиха в дар бутилка марково българско вино и изказаха възхищение от изданията на СБП и издателство „Български писател” – те разгледаха десетки луксозни антологии, както и броеве на в. „Словото днес”, сп. „Пламък”, сп. „Везни” и сп. „Читалище”. А Йен Дзинмин връчи на Боян Ангелов традиционен китайски сувенир, изработен от коприна. В последвалия разговор Боян Ангелов определи посещението като знаково: „Още при основаването на Китайската народна република (1949) България е една от първите, които признават новата държава и установяват дипломатически отношения. Когато говорим за Китай, ни мислим за нея като континент – не само като огромна територия и население от 1 милиард и 500 милиона, но и защото в Китай съществуват 56 признати етнически националности – съответно литератури. Който не е бил в Китай, не би могъл да си представи тези мащаби”.

В отговор Йен Дзинмин (който е литературен критик и историк) говори за новите тенденции в китайската литература и за общи проекти: „У нас днес романът е водещият жанр. Пазарът и възможността за филмиране са важен стимул. Виждаме, че в България културата и историята, писмеността и творците са на почит. Удивени сме от античния Пловдив, от паметника на Кирил и Методий… Чухме как прекрасно звучат наши произведения на български език. Очаровани сме! Желаем искрено китайски автори да бъдат преведени тук. Ще очакваме и български автори да изпратят ръкописи за превод. Премиерът Ли Къцян също изрази желание да се развиват културните отношения между двете страни. Срещнахме се в София и с посланика на Китай Джан Хайджоу – той също подчерта, че ще подкрепи нашите усилия”.

Писателката Лиу Тин каза: „Не разбирам вашия език, но имам усещането за аромат на разцъфнала роза!”

Акад. Антон Дончев разказа, че пише роман с работно заглавие „Пътят на коприната” и отново е потънал в магията на Китай: „Светът знае твърде малко за невероятната китайска култура – повече от 5000 години натрупвания! Ние знаем малко и  за съвременен Китай. Вашата задача като писатели е да представите в дълбочина родината си – нейната уникалност! Нека светът стане по-богат чрез вашите богатства… Пишете повече!”.

Договорено беше да бъде съставена и преведена антология на нашата поезия, която да излезе през 2019 г. в Пекин, а антология с творби на китайски писатели да бъде издадена от „Български писател”. Стана ясно, че китайските читатели имат интерес към преводната романистика от английски език – главно фентъзи и класическа научна фантастика. А от българската литература биха искали да се запознаят с исторически романи от съвременни автори. Срещата се проведе със съдействието на Стефан Русинов – преводач и преподавател в Пловдивския университет. Делегацията се срещна и със студенти от специалност „Китаистика” в Софийския университет.

 

 

На снимките:

 

  1. На срещата в СБП: Димитър Христов, Чън Чуан, Шъ Цайфу, Боян Ангелов (председател на СБП), Йен Дзинмин (зам.-председател на Асоциацията на китайските писатели), акад. Антон Дончев, Лиу Тин, Лин Набей, Чан Июаниуан.
  2. Йен Дзинмин (зам.-председател на Асоциацията на китайските писатели) подарява на Боян Ангелов традиционен китайски сувенир.
  3. Разговор за спецификата на националните литератури, за българо-китайските литературни връзки, за бъдещи проекти.
  4. Китайската писателска делегация пред входа на СБП: Чан Июаниуан, Йен Дзинмин, Лиу Тин, Лин Набей, Шъ Цайфу, Чън Чуан.
  5. Акад. Антон Дончев говори за новия си роман „Пътят на коприната”.

 

1_ 2_ 3_ 4_ 5_

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕТЕСИ
Next post НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ С НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ“ ЗА 2018 ГОДИНА