КИТАЙСКА ПИСАТЕЛСКА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ГОСТИ НА СБП

На 24 и 25 юни т.г. на посещение в България беше писателска делегация от Китай с ръководител писателката от народността тудзя – Йе Мей. Тя е член на президиума на Съюза на китайските писатели /СКП/ и е работила като главен редактор на списание „Литература на различните народности”, които в Китай са петдесет и девет.

Членове на писателската делегация бяха: Мей Джуо – член на Националния комитет на СКП, представителка на тибетските писатели; Фън Дъхуа, известна и с псевдонима Фън Циудзъ /Дете на есента/, заместник главен редактор на списание „Поезия” и заместник-отговорник на отдела за творчески връзки на СКП; Му Тао – член на комитета за проза на СКП и зам.-главен редактор на списание „Изящно слово”, което излиза в гр. Сиан – древната столица на Китай; Джин Лиуйе – представител на международния отдел на Китайския писателски съюз.

Делегацията беше поканена в Съюза на българските писатели, където неговият председател Боян Ангелов запозна гостите с историята, настоящето и бъдещите планове на творческата организация. В разговора, преминал в топла приятелска атмосфера, от българска страна взеха участие: главният секратар ан СБП Христо Ганов, членът на УС на СБП Благовеста Касабова, директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски и членът на Ревизионната комисия на СБП Здравка Евтимова. По-късно в зала „Парнас” се състоя среща на китайските писатели с  техни български колеги. Гостите прочетоха свои творби, които са публикувани във в-к „Словото днес” и дадоха ценни идеи. Писателят Му Тао предложи във всеки брой на списание „Изящно слово” да бъде представян български автор. Бяха обсъдени и възможностите в рамките на следващата година да бъдат преведени и издадени антологии и минимум по пет самостоятелни книги на китайски и български писатели.

На срещата-разговор присъстваха депутатът Таско Ерменков и писателите Иван Есенски, Банко Банков, Павлина Павлова, Мая Вапцарова, Виктория Катранова, Велин Георгиев, Наталия Ерменкова, Георги Ралчев, Христо Ганов, Петър Андасаров, Георги Гроздев.

На следващия ден от делегацията, придружена от Боян Ангелов, Здравка Евтимова и Иван Гранитски, посети старинния Пловдив. Разгледани бяха Къщата на Ламартин (притежание на СБП), Балабановата къща и Античния театър. По-късно китайските гости посетиха Бачковския манастир, където бяха сърдечно посрещнати от игумена, Негово Преосвещенство архимандрит Симон. Писателите от далечен Китай се запознаха с хилядолетната православна традиция на България.

 

IMG_5038 IMG_5039 IMG_5045 IMG_5042 IMG_5060 IMG_5071 20160625_111522 20160625_150322A

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 24, 2016
Next post СЪРЦЕТО НА ПОЕТА